Lehdistötiedote

Fortumin innovatiivinen akkuratkaisu Landaforsin vesivoimalaan Ruotsissa

21 huhtikuu 2021, 12:02

Battery pilot Landaforsen_cropped

Fortum, Volvo Cars ja Comsys ovat yhteisen kehityshankkeensa tuloksena luoneet innovatiivisen akkuratkaisun, joka asennetaan Fortumin Landaforsin vesivoimalaan Ljusnan-joella Ruotsissa. Tavoitteena on parantaa kykyä tarjota nopeaa taajuusreserviä. Tätä varten Fortum hyödyntää hybridiautojen käytettyjä akkuja, joilla voidaan pidentää sekä vesivoimalan että itse akkujen käyttöikää.  

Akkuratkaisu on erinomainen esimerkki konkreettisesta keinosta parantaa energiajärjestelmän kestävyyttä. Hankkeessa ladattavien sähköautojen käytetyt akut saavat uuden elämän vesivoiman tukena, jossa niitä voidaan hyödyntää jopa kymmenen vuoden ajan.  

Pilottihankkeessa tärkeässä osassa on selvittää, kuinka paljon akuissa on oltava kapasiteettia jäljellä, jotta ne toimivat uudessa tehtävässään, etenkin kun keskiössä on kyky reagoida nopeasti.  

“Nykyaikaisten akkuratkaisujen käyttö ja testaus energiajärjestelmämme toimivuuden parantamiseksi on meille erityisen tärkeää”, sanoo Fortumin vesivoimatuotannosta vastaava johtaja Toni Kekkinen.  

”Tämä ratkaisu, jossa käytetään akkuja, jotka eivät enää sovellu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, tarjoaa hienoja mahdollisuuksia. Akkujen käyttöiän pidentämisellä, ennen kuin niiden materiaalit kierrätetään, on myönteisiä vaikutuksia sekä ympäristön että talouden näkökulmasta. Ratkaisu vahvistaa vesivoiman roolia kestävässä energiajärjestelmässä.” 

Nykyisin pohjoismaista sähkömarkkinaa tasapainotetaan pääasiassa hiilivapaalla vesivoimatuotannolla, jonka avulla sähköntuotantoa voidaan säädellä sekuntitasolta useiden kuukausien tasolle. Joskus kuitenkin tarvitaan nopeampaa ja joustavampaa säätövoimaa kuin vesivoimalan turbiineilla voidaan tuottaa. Tämä tulee yleistymään, kun järjestelmään saadaan entistä enemmän säästä riippuvaista tuotantoa, pääasiassa tuulivoimaa. Kun käytetään millisekunneissa reagoivia akkuja ja niiden kanssa turbiinien hitaammin lisääntyvää säätötuotantoa, vesivoimalaitoksen kyky vastata sähköverkon tulevaisuuden tarpeisiin paranee. 

Volvo Cars tarjoaa hankkeeseen 48 akkua muun muassa ladattavista hybridiautoistaan. Vaikka käytetyt akut eivät enää sovellu sähköisten tai hybridiajoneuvojen käyttöön, niissä on kuitenkin yleensä riittävästi kapasiteettia jäljellä toisenlaisiin käyttötarkoituksiin. 

“Volvo Carsilla on kunnianhimoisia tavoitteita kiertotalouteen liittyen, ja teemme lujasti töitä löytääksemme uusia liiketoimintamalleja, joiden avulla voimme hyödyntää akkuja mahdollisimman tehokkaasti koko niiden elinkaaren ajan. Tämä hanke tukee tavoitteitamme ja tarjoaa meille uutta tietoa akkujen käyttöiästä ja tavoista, joilla niitä voidaan hyödyntää myös muualla kuin autoissamme”, sanoo Volvo Carsin palveluliiketoiminnan johtaja Susanne Hägglund.  

Ratkaisussa käytettävien akkujen yhteenlaskettu varastointikapasiteetti ja teho on 1 MW/250KWh. Ratkaisun on kehittänyt ja rakentanut Comsys, Ruotsin Lundissa toimiva cleantech-yritys, joka on erikoistunut sähköntuotannon elektroniikkaan.  

Aikanaan kierrätysakkujen kapasiteetin huvettua kokokaan, niiden materiaalit kierrätetään vastuullisesti. Kestävän kehityksen arvoketjun mukaisesti Fortum käyttää vähähiilistä kierrätysteknologiaa litium-ioniakkujen harvinaisten metallien talteenottoon. Näin myös vähennetään akkujen ympäristövaikutuksia.  

Kyseessä on toinen vesivoimaan liittyvä akkuhanke, jonka Fortum toteuttaa Pohjoismaissa. Forshuvudin voimalassa Fortum käyttää vain uusia akkuja. 

Fortum Oyj  
Viestintä  

  

Lisätietoja:   

Fortum News Desk, 040 198 2843, newsdesk [ät] fortum [piste] com (newsdesk[at]fortum[dot]com)  

Per-Oscar Hedman, Fortumin Ruotsin viestintäjohtaja, p. +46 70-214 75 45 

  

Aiempia aiheeseen liittyviä tiedotteita:  

28.11.2018 Fortum asentaa Pohjoismaiden suurimman akun tukemaan sähköverkon vakautta  

19.11.2020 - Fortumin uusi kierrätysteknologia mahdollistaa litiumin talteenoton ja parantaa sähköautoilun kestävyyttä  

25.3.2020 - Fortumin ratkaisu vähentää sähköautoilun ympäristövaikutuksia – innovaatio nostaa akkujen kierrätysasteen yli 80 prosenttiin