Paikallistiedote

Oulujokeen on saatu jääkansi muodostettua – virtaamat joessa kasvavat

12 tammikuu 2021, 12:10

Oulujoki Päivärinteen pinnanmittauspaikka Ouluun päin

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 12.01.2021

Sääolosuhteet ovat olleet talviset koko Oulujoen vesistöalueella viimeisen kahden viikon aikana. Kuluneen pakkasjakson aikana Oulujokeen on saatu muodostettua ohut jääkansi ja suppojään muodostumisen riski on pienentynyt. Jäät ovat edelleen ohuet ja jäillä liikkumista ei suositella. Jäädytysajot voidaan Oulujoella lopettaa ja virtaamien nostoa aloitetaan hiljalleen, jonka aikana jatkamme jääkannen tilan tarkkailua. Oulujoen virtaamat pyritään nostamaan lähelle 450 m3/s, jotta koko vesistöalueen järvien pinnat saadaan laskuun ja järviin saadaan tehtyä tilaa kevään sulamisvesille. Juoksutukset Oulujoella sekä Hyrynsalmen ja Sotkamon reiteillä tulevat olemaan toistaiseksi suuria, aina olosuhteiden niin salliessa.

Kaikkien Oulujoen vesistöalueen säännösteltyjen järvien pinnat ovat edelleen vuodenaikaan nähden korkealla. Oulujärven tämänhetkinen pinnankorkeus on NN+ 122,95 metriä, joka on viiden senttimetrin päässä säännöstelyn ylärajasta. Kiantajärven tämänhetkinen pinnankorkeus on NN+ 199,32 metriä, joka on kahdeksan senttimetriä säännöstelyn ylärajasta, ja Vuokkijärven pinnankorkeus NN+ 189,11 metriä, joka on 13 senttimetriä säännöstelyn ylärajasta.

Sotkamon reitillä Ontojärven pinnankorkeus on NN+ 158,89 metriä, joka on 34 senttimetriä säännöstelyn ylärajasta. Kiimasjärven vedenkorkeus on NN+ 137,71 metriä, joka on 27 senttimetriä säännöstelyn ylärajasta. Nuasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,58 metriä, joka on 29 senttimetriä säännöstelyn ylärajasta.
 

Nuojuan voimalaitoksella virtaamarajoitus

Nuojuan voimalaitoksella on tilapäisesti yhden koneiston viasta johtuen rajoitettu virtaamaa ja sen vuoksi ohijuoksutukset ovat mahdollisia myös talvikauden aikana.
 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:
Mikael Heikkilä, Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstely, Fortum, mikael [piste] heikkila [ät] fortum [piste] com, puh. 050 453 2857

Jarkko Nyrhinen, Sotkamon reitin säännöstely, UPM, jarkko [piste] nyrhinen [ät] upm [piste] com, puh. 040 571 9908