Kotimaisen kierrätyskaapelin jalostus kasvaa Ikaalisissa

09 joulukuu 2020, 09:00

Kotimaisen kierrätyskaapelin jalostus kasvaa Ikaalisissa, kun Fortum on aloittanut kupari- ja alumiinikaapeleiden käsittelyn uudella laitoksellaan. Investointina uusi kaapelilaitos on useiden miljoonien arvoinen ja se lisää merkittävästi yhtiön kapasiteettia kierrättää kaapeleita.

Fortum on tehnyt merkittävän investoinnin Ikaalisten metallinjalostamoon ja jatkossa yhä useampi kaapeli saa uuden elämän jalostamon kierrätysprosessissa. Uusi laitos on saatu toimintaan syksyn 2020 aikana ja se sijaitsee yhtiön metallinjalostamon vieressä Ikaalisten Teikankaalla.

Uudessa kaapelilinjassa arvometallia sisältävät kaapelit ja johtimet murskataan, jolloin saadaan erilleen kaapelia suojaava muovi sekä varsinainen metalli. Murskauksen jälkeen materiaalit erotellaan tärinään ja painovoimaan perustuvalla tekniikalle toisistaan, jolloin syntyy kupari- tai alumiinigranulaattia. Laitoksessa voidaan kaapeleiden lisäksi käsitellä johtimia ja muuntajien sydämiä.

– Kaapelilaitoksen avautuminen on tärkeä edistysaskel kotimaisessa kiertotaloudessa. Kaapeleiden jalostuskapasiteetti kasvaa investoinnin myötä merkittävästi ja sillä lisätään kotimaisen kierrätysmetallin arvoa, kertoo Fortumilta Toni Ahtiainen, Head of Business Line, Plastic Recycling, Metals, Ash&Slag.

– Kaapeliraaka-ainetta Fortumin laitokseen toimittavat jo muun muassa Fingrid ja Elenia, mutta haemme jatkuvasti hyviä kumppaneita vastuulliseen kierrätykseen, kertoo strateginen ostopäällikkö Marcus Suokas.

Kaapelista valmistettu kierrätysmetalligranulaatti on sellaisenaan valmis raaka-aine metallituotteita valmistavalle teollisuudelle. Sivutuotteena syntyvä muovi hyödynnetään energiaksi Fortumin laitoksella.

Laitoksen avajaiset siirtyvät koronatilanteen vuoksi kevääseen 2021.

Lisätiedot

Marcus Suokas
Strateginen ostopäällikkö
p. 040 031 6682
marcus [piste] suokas [ät] fortum [piste] fi

Toni Ahtiainen
Head of Business Line
Plastic Recycling, Metals, Ash&Slag
p. 040 577 7533
toni [piste] ahtiainen [ät] fortum [piste] com