Fortum suunnittelee Suomen suurinta kaukolämpöverkkoon liitettävää ilma-vesilämpöpumppulaitosta – hankkeelle TEM:in tukea

kaukolämpöputkia

Fortum suunnittelee Vermoon Espooseen 11 megawatin ilma-vesilämpöpumppulaitosta, joka on tarkoitus liittää Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivaan kaukolämpöverkkoon. Suomen suurin laitos korvaisi toteutuessaan kivihiilen käyttöä 92 GWh vuodessa Espoo Clean Heat -tavoitteiden mukaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt laitokselle 3 miljoonan euron investointituen, jolla edistetään vapaaehtoista, nopeutettua luopumista kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuoden 2025 loppuun mennessä. Tuen myöntämisessä etusijalla olivat hankkeet, joissa hyödynnetään muita kuin polttoon perustuvia teknologioita.

Laitoksen ensimmäisen vaiheen rakennustyöt ovat parhaillaan alkamassa. Ensimmäisessä vaiheessa testataan uuden tekniikan toimivuutta pääkaupunkiseudun haastavissa sääolosuhteissa, jonka jälkeen kaukolämpöverkkoon on tarkoitus liittää useampi ilma-vesilämpöpumppu. Pilottivaiheen tulokset saadaan arviolta alkuvuonna 2021.

”Espoo Clean Heatissä lämmityssektorin sähköistyminen on keskeinen muutosvoima, joten ilma-vesilämpöpumpputekniikalla voi parhaimmillaan olla merkittävä rooli kaukolämpöjärjestelmän dekarbonisoinnissa. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan laitos käyttöön jo vuonna 2021. Konsepti pyritään rakentamaan siten, että se on jatkossa helposti skaalattava ja monistettava myös muihin kohteisiin”, kertoo New Solutions -yksikön vetäjä Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Kaksivaiheinen projekti on selkeä askel kohti hiilineutraalia kaukolämpöä, jossa keskitetystä kivihiilen poltosta siirrytään kohti puhtaita, hajautettuja tuotantomuotoja. Ilma-vesilämpöpumput ovat lupaava tuotantomuoto, jota ei rajoita primäärienergian saatavuus ja jonka soveltamisala on kehittynyt viime vuosina suotuisasti.

Fortum rakentaa parhaillaan myös Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevaan Aalto Works -kortteliin energiaratkaisua, joka perustuu keskitettyihin teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumppuihin ja jossa kulutushuiput katetaan tarvittaessa uusiutuvalla kaukolämmöllä.

Espoo Clean Heat -ohjelman tavoite on luopua kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa viimeistään vuonna 2025. Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Kivihiilestä luopuminen ja kaukolämmön muuttaminen hiilineutraaliksi on Espoon merkittävin ilmastoteko.

Lisätietoja:
Thomas Ekholm, New Solutions -yksikön vetäjä, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com, puh. 040-828 0777

Lisää aiheesta: https://www.fortum.fi/media/2020/08/ainutlaatuinen-paastottoman-lahienergian-projekti-alkaa-otaniemessa