Istutukset ovat vahvistaneet Oulujoen kalakantoja

03 marraskuu 2020, 09:00

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 3.11.2020
 

Oulujoella nautittiin viime kesänä erityisen hyvistä lohisaaliista. Oulujokeen nousevat lohet ovat istutuskaloja, ja joen lohikannan vahvistuminen on vuosien suunnitelmallisen työn tulosta. Lohikalojen nousuhalukkuutta on parantanut erityisesti se, että lohet ja taimenet vapautetaan Montan Lohen toimesta kalanviljelylaitokselta suoraan jokeen meren sijaan.

”Jokeen istuttamisen ansiosta kalojen vapauttamisen ajankohta on kaloille sopivampi aiempiin merialueelle tehtyihin istutuksiin verrattuna, sillä veden lämpötila vastaa paremmin luonnonpoikasten vaelluslämpötilaa. Jokeen vapauttamisella halutaan myös mahdollistaa istutettujen lohikalojen poikasten parempi kotoutuminen Oulujokeen, jolloin niiden odotetaan merivaelluksen jälkeen palaavan takaisin Oulujokeen”, kertoo ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen Fortumilta.  
 

Kalanistutukset perustuvat Oulujoen vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin

Fortum istuttaa vuosittain Oulujokeen ja Oulun edustan merialueelle yhteensä 249 200 kaksivuotiasta merilohen poikasta, 50 000 kaksivuotiasta meritaimenen poikasta ja 1 190 000 kesänvanhaa vaellussiian poikasta. Fortum istuttaa Oulujokeen myös kirjolohta, kuhaa ja harjusta, ja lisäksi Fortumilla on velvoitteet sisävesialueen kalanistutuksille.

Oulun Energia istuttaa vuosittain 26 200 yksivuotiasta merilohen poikasta, 4550 kaksivuotiasta meritaimenta ja yli 13 miljoonaa vaellussiian vastakuoriutunutta poikasta. Oulun Energia istuttaa Oulujokeen myös pyyntikokoista kirjolohta sekä siirtää vuosittain Merikosken yläpuolelle 50 000 nahkiaista.
 

Merikosken kalatiellä ennätyksellinen kausi

Merikosken kalatietä nousseiden kalojen määrässä saavutettiin tänä vuonna uusi ennätys. Erityisesti elokuu oli erinomainen kuukausi – silloin kaloja nousi enemmän kuukauden aikana kuin monena vuonna koko kesän aikana. Erityisesti lohet ovat nousseet tänä vuonna innokkaasti. Kuluneella kaudella Merikoskesta nousi lohia 3870 kappaletta, taimenia 227 kappaletta, kirjolohia 68 kappaletta ja runsaasti myös muita lajeja.

”Kulunut vuosi osoitti sen, että Merikosken ohittava kalatie toimii erittäin hyvin, mikäli merialueella on runsaasti jokeen pyrkiviä kaloja”, toteaa Oulun Energian laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen.

 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöasiantuntija, puh. 040 162 3901
Tarja Väyrynen, Oulun Energia, laatu- ja ympäristöjohtaja, puh. 040 556 2434