Verkkouutinen

Fortumin uusi kierrätysteknologia mahdollistaa litiumin talteenoton ja parantaa sähköautoilun kestävyyttä

19 marraskuu 2020, 11:10

Fortum Battery-178 v2

FORTUM OYJ VERKKOTIEDOTE 19.11.2020

Fortum on kehittänyt uuden, tehokkaan teknologian kierrättää ladattavien litiumioniakkujen sisältämä litium, mikä osaltaan auttaa vastaamaan sähköautojen ja akkumateriaalien nopeasti kasvavaan kysyntään. Litium on eräs arvokkaimmista sähköajoneuvoissa käytettävien litiumioniakkujen sisältämistä raaka-aineista.

Sähköautojen litiumioniakkuihin tarvitaan kestävästi tuotettuja raaka-aineita yhä enemmän, mikäli ennusteet liikenteen sähköistymisen kasvusta pitävät paikkaansa. Ajoneuvojen sähköistyminen lisää nopeasti sekä akkujen että niiden sisältämien arvokkaiden materiaalien ja kemiallisten alkuaineiden, kuten litiumin, nikkelin, koboltin ja mangaanin, tarvetta.

Fortumin patentoima teknologia vastaa akkumateriaalien teollisen mittakaavan kierrätystarpeeseen. Litiumin saannin on ennakoitu muodostavan pullonkaulan ja osaltaan heikentävän sähköisen liikenteen kasvua ja ekologisuutta.

”Tämä on merkittävä kehitys, joka auttaa vastaamaan sähköautojen valtavaan kysyntään ja lisäämään sitä, kertoo Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer. Uuden patentoidun teknologiamme ansiosta pystymme paitsi ottamaan talteen ja kierrättämään sähköautojen akkujen sisältämän litiumin yhä kestävämmällä tavalla, myös tuottamaan akkuihin soveltuvan laatuista kierrätettyä litiumia teollisessa mittakaavassa."

"Litiumin ja muiden sekundaarisista lähteistä, kuten sähköajoneuvojen (EV) akuista, talteen otettavien materiaalien kierrätys tukee niukasti saatavilla olevien raaka-aineiden käyttöä, parantaa sähköautojen tuotantoon liitettyä kestävyyshaastetta sekä pienentää akkutuotannon hiilidioksidipäästöjä. Uskomme että teknologiamme tarjoaa Euroopalle ja erityisesti Suomelle kyvykkyyden olla kilpailukykyinen ja kestävä vaihtoehto akkujen kierrätyksessä ja tuotannossa maailmanlaajuisesti”, Holländer sanoo.

Toistaiseksi taloudellisesti ja kestävästi toimivia ja kannattavia tekniikoita, joiden avulla voidaan kierrättää suurin osa litiumioniakkujen materiaaleista, on harvassa erityisesti Aasian ulkopuolella. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan sähköautojen määrä maailman teillä kasvaa kolmesta miljoonasta 125 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Maailmanlaajuisten litiumioniakkujen kierrätysmarkkinoiden arvon uskotaan niin ikään kasvavan tulevina vuosina merkittävästi.

Vuonna 2019 Fortum ilmoitti saavuttaneensa yli 80 prosentin kierrätysasteen litiumioniakkujen matalanhiilijalanjäljen omaavassa hydrometallurgisessa kierrätysprosessissaan ja pystyvänsä kierrättämään akkujen sisältämän koboltin, nikkelin ja mangaanin. Fortumilla on hydrometallurginen kierrätyslaitos Harjavallassa, joka pystyy jo toimimaan teollisessa mittakaavassa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Tero Holländer, Head of Business Line Batteries, Fortum tero [piste] hollander [ät] fortum [piste] comtarget="_blank",+358 40 861 5071

Simon Barrette, Viestintä- ja markkinointipäällikkö, Fortum Recycling & Waste, simon [piste] barrette [ät] fortum [piste] com, +358 40 728 9477 

Aiempia aiheeseen liittyviä tiedotteita:

6.3.2020 - Suomalainen akkuteollisuus tiivistää yhteistyötään: Fortum, BASF ja Nornickel allekirjoittivat akkujen kierrätystä koskevan aiesopimuksen

25.3.2020 - Fortumin ratkaisu vähentää sähköautoilun ympäristövaikutuksia – innovaatio nostaa akkujen kierrätysasteen yli 80 prosenttiin