Oulujoen vesistön syksyn sademäärät olleet poikkeuksellisen suuria

30 lokakuu 2020, 09:15

Oulujoen vesistö

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 30.10.2020

Sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat syksyllä olleet tavanomaista suuremmat. Syyskuun sademäärä oli 112 mm, joka on keskimääräistä 75 prosenttia enemmän. Myös lokakuussa sademäärät ovat jatkuneet keskimääräistä suurempina ja jo kertyneiden lumien sulaminen on nostanut tulovirtaamia entisestään. Säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousussa. Suuret tulovirtaamat ja lähestyvä talvi aiheuttavat tarpeen tavallista suuremmille juoksutuksille koko vesistöalueella. Suurten juoksutusten myötä säännösteltävien järvien pinnat pyritään samaan laskuun, jotta pakkasten tulon aikaan voidaan turvallisesti aloittaa jokien jäädytysajot. Jäädytysajolla tarkoitetaan yhtäjaksoisesti tapahtuvaa matalampaa ja tasaista virtaamaa, jolla varmistetaan jääkannen muodostuminen jokeen. Odotettavissa on siis tavallista suuremmat juoksutukset lähiviikkojen ajan. Oulujoella ja Hyrynsalmen reitillä joudutaan ajoittain myös ohijuoksuttamaan vettä, ainakin marraskuun puoleen väliin asti ja alajuoksulla todennäköisesti pidempään.

Sotkamon reitillä Kiimasjärven vedenkorkeus on NN+ 137,97 metriä, mikä on 50 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla. Nuasjärven vedenkorkeus NN+ 137,80 metriä on nyt 43 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla. Ontojärven vedenkorkeus on NN+ 158,65 metriä, mikä on 35 senttimetriä keskimääräistä matalammalla. Ontojärven keskimääräistä matalampi vedenkorkeus johtuu laitoksella tehdystä huollosta, minkä takia vedenkorkeus laskettiin keskimääräistä alemmas.

Hyrynsalmen reitillä Kiantajärven vedenkorkeus NN+ 199,21 metriä on 60 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla ja Vuokkijärven vedenkorkeus NN+ 188,83 metriä on keskimääräistä 33 senttimetriä korkeammalla. Oulujärven vedenkorkeus NN+ 122,73 metriä on 25 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla.

Jylhämän voimalaitoksen huoltotyöt

Fortumin Jylhämän voimalaitoksella on käynnissä koneiston määräaikaistarkastus, minkä takia Jylhämästä ohi juoksutetaan vettä yhtäjaksoisesti marraskuun puoliväliin saakka.
 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:

Mikael Heikkilä, Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstely, Fortum, mikael [piste] heikkila [ät] fortum [piste] com, puh. 050 45 32 857

Teemu Kerttula, Sotkamon reitin säännöstely, UPM, teemu [piste] kerttula [ät] upm [piste] com, puh. 040 1801 348