Espoon 120 koulua ja päiväkotia älykkääseen lämmityksen ohjaukseen ensimmäisenä Suomessa

Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen yhteensä 120 päiväkoti- ja koulukiinteistöä liitetään ensimmäisinä Suomessa älykkääseen lämmityksen optimointiin. Myös uusiutuva kaukolämpö otetaan laajasti käyttöön.

Lapsi askartelee

Tilapalveluiden kiinteistöihin asennetaan syksyn aikana lämpötilaa ja ilmankosteutta mittaavat anturit, joilta kerätyn tiedon sekä sääasemilta saadun ennusteen perusteella ohjataan kiinteistön lämmitystä ja energiankulutusta. Tämä parantaa sisätilojen lämpötilan tasaisuutta, oleskelumukavuutta ja kiinteistöjen energiatehokkuutta sekä pienentää lämmityskustannuksia ja päästöjä.

SmartLiving-optimointipalvelun lisäksi lähes 300 kiinteistössä, mukaan lukien optimointipalvelun koulut ja päiväkodit, siirrytään käyttämään Fortumin uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä osana kaupungin Hiilineutraali Espoo 2030 -tavoitetta. Fortum Eko -ympäristömerkitty kaukolämpö on peräisin 100 % uusiutuvista tai niihin rinnastettavista energialähteistä. Energian määrän ja alkuperän varmentaa ulkopuolinen tilintarkastaja. Uusiutuvan kaukolämmön käyttöönottoon pyritään vielä loppuvuoden aikana.

 ”Uusilla ratkaisuilla kaupunki tavoittelee huomattavia säästöjä sekä ottaa jälleen merkittävän askeleen kohti kaupungin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista Kuntien Energiatehokkuussopimuksen (KETS) mukaisesti”, Tilapalvelujen toimitilapäällikkö Mauri Laurila sanoo.

”Olen erittäin iloinen, että Tilapalvelut valitsi Fortumin huolettomat ratkaisut. Niiden avulla voimme tukea Espoota vielä paremmin matkalla kohti järkevää energiankäyttöä ja hiilineutraalisuutta. Optimoinnin ansiosta kiinteistöjen energiantarve vähenee noin 4 700 MWh vuodessa eli noin 10 prosenttia ilman, että kiinteistöjen rakenteisiin tarvitsee koskea. EkoPlus-tuote pienentää CO2-päästöjä lähes 36 000 tonnia. Se auttaa asiakkaitamme saavuttamaan ympäristötavoitteensa – me huolehdimme alkuperävarmennuksesta, investoinneista ja järjestelmän ylläpidosta”, kertoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan myyntijohtaja Timo Kivi.

Espoon kaupungin ja Fortumin yhteistyö on osa Espoo Clean Heat -muutosmatkaa kohti täysin hiilineutraalia kaukolämpöä 2020-luvun aikana. Kaukolämmön tuotannossa luovutaan kivihiilestä jo vuonna 2025.            

Lisätietoja:

Timo Kivi, myyntijohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, timo [piste] kivi [ät] fortum [piste] com, puh. 040 061 5700

Mauri Laurila, toimitilapäällikkö, mauri [piste] laurila [ät] espoo [piste] fi, Tilapalvelut, Espoo