Verkkouutinen

Virtaa jopa 200 000 älypuhelimeen – Fortumin ja Carunan jättiakku käynnistyy Inkoossa

28 elokuu 2020, 13:00

Fortum-Caruna-Battery-Inkoo

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 28.8.2020 

Ilmastonmuutos ja energiamurros kohti uusiutuvia ja sääriippuvaisia energialähteitä luovat vaatimuksia sähköjärjestelmän tasapainolle. Fortum ja Caruna ovat yhdessä kehittäneet ratkaisuja siihen, miten toimitusvarmuus saadaan turvattua tulevaisuudessa asiakkaille.

Yhtiöt ovat kehittäneet yhdessä Pohjoismaiden mittakaavassa merkittävän akkujärjestelmän, jonka avulla parannetaan sähkönjakelun luotettavuutta ja sähkön laatua.

Merikontin kokoinen akusto hyrrää Carunan keskijänniteverkkoon liitettynä Inkoossa. Järjestelmän käyttöönotto on osa älykästä sähköverkkoa. Kun Caruna ei tarvitse akustoa paikkaamaan huolto- tai vikatilanteen aiheuttamaa sähkökatkoa, Fortum käyttää akkuja säätösähkömarkkinoilla tasapainottamaan valtakunnallista sähköjärjestelmää.

Fortum hyödyntää akustoa säätösähkömarkkinalla

Fortum hyödyntää yhteistä akustoa häiriötilanteiden ulkopuolella kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämällä säätösähkömarkkinalla, osana Fortumin laajaa ”Virtuaaliakkua”.

"Säätösähkön ja -tehon tarve sähköjärjestelmän tasapainottamisessa lisääntyy olosuhteista riippuvaisen aurinko- ja tuulisähkön tuotannon lisääntyessä", sanoo liiketoiminnankehityspäällikkö Ilari Alaperä.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen tulee olla tasapainossa joka hetki. Akkujen avulla säätövoimaa voidaan tuottaa sähkömarkkinoille erittäin nopeasti. Lisäksi akkujen avulla pystytään reagoimaan tuotannon ja kulutuksen sekä tehon vaihteluihin monia perinteisiä sähköntuotantomuotoja nopeammin.

Akustot voivat yleistyä säävarman sähköverkon mahdollistajana

Carunan käyttää akustoa pääasiassa sähkönjakelun varmistamiseen huoltotöiden aikana, mutta siitä on apua myös yllättävän sähkökatkon aikana. Vaikka sähkönsyöttö akustolle katkeaisi, se voi sähköistää lähialueen kodit, kesämökit ja kaupat useiksi tunneiksi. Akuston vaikutusalue yltää noin Inkoon Stubbölestä Vormön saarelle asti.

"Akusto on erinomainen ja joustava vaihtoehto alueellisen sähkönjakelun toimintavarmuuden parantamisessa", innovaatiohankepäällikkö Markus Talka Carunasta kertoo.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Ilari Alaperä, liiketoiminnankehityspäällikkö, Fortum, +358406885559