Paikallistiedote

Kokkasaaren purkaminen jatkaa lohikalojen elinympäristökunnostuksia Vuoksella

27 elokuu 2020, 15:00

Fortum kunnostushanke Vuoksella

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 27.8.2020

Imatran kaupungin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Fortumin yhteistyönä toteutettavan Kokkasaaren kunnostushankkeen työt aloitettiin kesäkuussa. Kokkasaari on Vuoksessa sijaitseva saareke, joka on muodostunut ruoppauksen seurauksena perkuukivistä. Saaren purkaminen ja sen ympäristön ennallistaminen parantaa muokattua uomaa lohikalojen lisääntymis- ja elinympäristönä.

Työkoneiden kulkua varten Kokkasaaren ja rannan väliin rakennettiin alkukesästä väliaikainen patotie ja rantaan mantereen puolelle lyhyt huoltotie. Saaresta on kaadettu puut sekä poistettu kannot ja pintamaat.

Kunnostushanke jatkuu 31.8. ja 10.9. välisenä aikana. Töiden aikataulu riippuu osin vedenpinnan korkeudesta. Työturvallisuuden ja töiden sujuvan etenemisen vuoksi Vuoksen pinnankorkeuden on oltava riittävän matalalla.

Työmaalle ajetaan ensin kutusoraa, jonka jälkeen aloitetaan Kokkasaaren purkaminen. Perkuukivisaarta mataloitetaan niin, että vesi pääsee kulkemaan sen yli. Ylimääräiset kivet siirretään saaren etupuolelle ja pääuoman puolelle ja kivien väleihin levitetään kutusoraa. Lopuksi patotie puretaan.

 

Sujuvaa ja konkreettista yhteistyötä

Kunnostushankkeen käytännön töistä vastaa Imatran kaupunki, ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus seuraa hankkeen toteutumista. Hankkeen rahoittavat Fortum ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

”Kokkasaaren ennallistamisen tavoitteena on lisätä lohikalan elinkierron eri vaiheisiin soveltuvaa poikastuotantoalaa. Yhteistyö on sujunut jälleen hienosti. Yhteinen tavoite ja yhdessä tekeminen tuottaa Vuoksella konkreettisia toimenpiteitä ja tuloksia”, kertoo Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna.

Fortum, Imatran kaupunki ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus ovat toteuttaneet virtavesikalojen elinympäristökunnostuksia yhteistyössä vuodesta 2013 alkaen. Kunnostuksia on aiemmin tehty muun muassa Tainionkosken voimalaitoksen ja Imatran kaupungin välisellä alueella sekä Mellonlahden edustalla noin kilometrin päässä Kokkasaaresta. 

Kunnostushankkeita on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:

Tomi Menna, kalastusmestari, Imatran kaupunki, p. 020 617 4303
Markus Tapaninen, vesistösuunnittelija, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 292
Heini Auvinen, ympäristöasiantuntija, Fortum, p. 0400 552 327

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla