Paikallistiedote

Ainutlaatuinen päästöttömän lähienergian projekti alkaa Otaniemessä

25 elokuu 2020, 10:00

Aalto Konekortteli K3 havainnekuva Helin Co Architects - Aalto-yliopisto

Havainnekuva: Helin & Co Architects / Aalto-yliopisto

Fortum ja Aalto-yliopisto ovat sopineet 10 kiinteistön korttelin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän uudistamisesta päästöttömäksi ja lähes kokonaan omavaraiseksi. Alueen energiaratkaisu, joka uusitaan kahdessa vaiheessa, on ainutlaatuinen maailmassa.

Fortum rakentaa Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan korttelin remontin yhteydessä lähienergiaan perustuvan ratkaisun, jossa rakennusten lämmitys ja jäähdytys tuotetaan teollisen mittakaavan keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla. Lämpö ja kylmä siirretään kiinteistöihin matalalämpöverkkojen ja kylmäverkkojen avulla. Samalla kierrätetään jäähdytyksessä syntyvä lämpö alueen käyttöön, mikä parantaa sen energiatehokkuutta.

Ratkaisun omavaraisuusaste on 70-90 prosenttia, ja tarvittaessa kulutushuiput katetaan uusiutuvalla kaukolämmöllä. Uusi energiaratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 alussa ja laajentaa myöhemmin myös lähikiinteistöihin.

”Otaniemen kampukselle kehitettävää Aalto Works -korttelia sekä sen lähialueita palveleva energiajärjestelmä tukee erinomaisesti Aalto-yliopiston kampuskehittämisen ja energiatehokkuuden tavoitteita. Hiilineutraali hukkalämpöjä hyödyntävä energiaratkaisu on luonnollinen jatkumo Aalto-yliopiston toimintatavalle, jossa haetaan kestävän kehityksen tavoitteita tukevia energiaratkaisuja ottaen huomioon kunkin kehityskohteen erityistarpeet”, kuvailee Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ville Jokela. ”Kampuskiinteistöillä on myös avainrooli huipputasoisten tutkimusmahdollisuuksien tarjoamisessa yliopiston tutkimusryhmille, jota tämä uusi energiajärjestelmä sekä yhteistyö Fortumin kanssa tukee erinomaisesti.”

”On hienoa, että pääsemme tekemään uudenlaista energiaratkaisua Aalto-yliopistokiinteistöjen tapaisen edelläkävijän kanssa. Alusta asti tehdyllä tiiviillä yhteistyöllä olemme pyrkineet varmistamaan, että asiakkaan tarpeet tulevat oikein ymmärretyiksi projektin edetessä”, kertoo Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta. ”Fortum on panostanut vahvasti innovatiivisiin energiaratkaisuihin; esimerkiksi tässä yhdistetään uudella tavalla kaukoenergian ja paikallisen tuotannon parhaat puolet. Kehitämme voimakkaasti erilaisia lämpöpumppuja hyödyntäviä hybridiratkaisuja, jotka toteuttavat osaltaan Espoon Clean Heat -muutosmatkaa”.  

Fortum vastaa projektista koko järjestelmän elinkaaren ajan aina hankekehityksestä ja rakentamisesta käytön aikaiseen operointiin. Tavoite on laajentaa ratkaisua tulevaisuudessa myös lähikiinteistöihin. Fortum ja Aalto-yliopisto ovat lisäksi sopineet tutkimusyhteistyöstä, jossa syntyvää dataa hyödynnetään yhdessä mm. tutkimukseen ja järjestelmäkehitykseen. Tutkimuksen piiriin kuuluu myös energiantuotannon ja kulutuksen optimointi.

Fortum Oyj

Group Communications

Lisätietoja:

Antti Säynäjoki, Kehityspäällikkö, Aalto-yliopistokiinteistöt, antti [piste] saynajoki [ät] aalto [piste] fi (antti[dot]saynajoki[at]aalto[dot]fi), puh. 050 364 3745

Thomas Ekholm, New Solutions -yksikön vetäjä, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com (thomas[dot]ekholm[at]fortum[dot]com), puh. 040-828 0777