Sijoittajauutinen

Fortum myy kaukolämpöliiketoimintansa Järvenpäässä noin 375 miljoonalla eurolla

03 heinäkuu 2020, 09:00

Jarvenpaa CHP-and-electricity-storage

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 3.7.2020 KLO 9.00

Tiedoteluokka: Sijoittajauutinen

Fortum on sopinut Järvenpään ja Tuusulan alueiden kaukolämpöliiketoimintansa myynnistä Vantaan Energiasta, Infranodesta ja Kevasta koostuvalle konsortiolle. Kaupan velaton kokonaisarvo on noin 375 miljoonaa euroa. Fortum arvioi kirjaavansa City Solutions -segmentin vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen tulokseen noin 290 miljoonan euron verottoman myyntivoiton. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja kauppa odotetaan saatettavan päätökseen kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Kauppa on jatkoa Fortumin toteuttamalle strategialle, jonka mukaisesti Fortum arvioi liiketoimintojaan säännöllisesti ja pyrkii luomaan lisäarvoa optimoimalla tuotantorakennettaan. Kesäkuussa 2019 Fortum tiedotti harkitsevansa Joensuussa ja Virossa sijaitsevien kaukolämpöliiketoimintojensa strategisia vaihtoehtoja. Tämä johti Joensuun kaukolämpöliiketoiminnan myyntiin tammikuun 2020 alussa. Helmikuussa 2020 Fortum tiedotti arvioivansa Järvenpäässä, Puolassa ja Baltian maissa sijaitsevien kaukolämpöliiketoimintojensa strategisia vaihtoehtoja. Kesäkuussa 2020 Fortum sopi kasvattavansa Tarton alueen kaukolämpöliiketoiminnan omistuksensa 100 prosenttiin mahdollisten tulevaisuuden järjestelyjen joustavoittamiseksi. Puolan ja Baltian maiden kaukolämpöliiketoimintojen strategiset vaihtoehdot ovat edelleen harkinnassa ja etenevät suunnitelmien mukaisesti.

”Järvenpää-Tuusula-alueen kaukolämpöliiketoiminnan myynti on menestyksekkään Joensuu-myynnin jälkeen toinen tuotantorakenteemme optimointiin tähtäävä liiketoimi. Olemme tyytyväisiä, että ostaja on konsortio joka on paikallinen toimija, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet kehittää alueen kaukolämpöliiketoimintaa. Suomessa jatkamme hiilineutraalisuusprojektia, joka tähtää kivihiilen käytöstä poistamiseen Espoossa vuoden 2025 aikana”, sanoo Fortumin City Solutions -divisioonan johtaja Per Langer.

”Olemme iloisia, että Fortum valitsi konsortiomme Järvenpää-Tuusula-alueen kaukolämpöliiketoiminnan omistajaksi. Vantaan Energialla on vahva osaaminen kaukolämpöpalvelujen tuottamisesta kestävällä tavalla. Uusiutuvien ja hiilineutraalien energiamuotojen osuutta tuotannossa on kasvatettu johdonmukaisesti ja samaa linjaa jatketaan. Keva ja Infranode taas ovat molemmat kokeneita energiainfran asiantuntijoita ja sijoittajia Pohjoismaissa", sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

”Olemme innostuneita siitä, että pääsemme sijoittamaan yhdessä Vantaan Energian ja Infranoden kanssa tärkeään suomalaiseen perusinfrastruktuuriin kehittyvällä ja kasvavalla alueella. Keva on pitkäjänteinen sijoittaja, joten tämänkaltaiset infrasijoitukset sopivat erittäin hyvin meidän sijoitussalkkuumme. Kaupan kohde tarjoaa tasaisen, ennustettavan ja pitkäaikaisen kassavirran. Kaupan kohde käyttää huomattavassa määrin uusiutuvaa energiaa, mikä luonnollisesti sopii mainiosti Kevalle vastuullisena sijoittajana”, sanoo Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari.

”Tämä tärkeä investointi jatkaa pyrkimystämme olla Suomen kuntasektorin ensisijainen omistajakumppani. Olemme erittäin iloisia, että investointi tehtiin yhteistyössä Kevan ja Vantaan Energian kanssa. Yhteisomistus sekä yhteistyömahdollisuudet tarjoavat houkuttelevia synergioita", lisää Infranoden johtaja Carl-Emil Lindholm.

Vuonna 2019 Järvenpään laitos tuotti noin 330 gigawattituntia (GWh) lämpöä ja noin 90 GWh sähköä. Toiminnot työllistävät tällä hetkellä kolme Fortumin työntekijää, jotka siirtyvät liiketoiminnan mukana vanhoina työntekijöinä. Käyttö- ja kunnossapitopalvelut on ulkoistettu.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:

Media:
Timo Piispa, johtaja, Heating and Cooling Finland, soittopyynnöt News Desk puh. 040 198 2843

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Måns Holmberg, IR-päällikkö, puh. 044 518 1518

Fortum

Fortum on eurooppalainen energiayhtiö, jolla on toimintaa yli 40 maassa. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, kaasua, lämpöä, jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Yhdessä tytäryhtiömme Uniperin kanssa olemme Euroopan kolmanneksi suurin CO2-päästöttömän sähkön tuottaja. Noin 19 000 ammattilaistamme sekä yhteinen, noin 69 miljardin euron taseemme takaavat, että meillä on kokoa, asiantuntemusta ja voimavaroja kasvaa ja viedä energiamurrosta eteenpäin. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä ja Uniperin osake Frankfurtin pörssissä. www.fortum.fi

Vantaan Energia Oy

Vantaan Energia on yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä. Me tuotamme sähköä ja kaukolämpöä sekä myymme lämpöpalveluita. Energia-alalla on merkityksellinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Haluamme olla osa ratkaisua. Siksi lopetamme kivihiilen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022. Olemme kasvava kiertotalousenergiayhtiö, joka panostaa hiilineutraalien energiaratkaisujen löytämiseen.

Infranode

Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energialaitoksiin, uusiutuvaan energiaan, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranodella on toimistot Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa, ja 15 henkilön investointitiimi, joka koostuu paikallisella ja kansainvälisellä kokemuksella varustetuista infrastruktuurisijoittamisen asiantuntijoista. Infranode hallinnoi tällä hetkellä noin miljardin euron pääomaa, joka on peräisin pohjoismaiden tunnetuimmilta institutionaalisilta sijoittajilta. Sijoittajiamme ovat mm. Keva, LähiTapiola, Euroopan investointipankki, ruotsalainen kuntien ja maakuntien eläkerahasto KPA Pension ja Ruotsin valtion eläkerahasto, AP4.

Keva

Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta. Kunta-alan tulevaisuuden eläkkeitä turvataan muun muassa sijoitustoiminnalla, ja sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2019 lopussa 56 miljardia euroa.