Sijoittajauutinen

Fortum harkitsee strategisia vaihtoehtoja omistukselleen Stockholm Exergissä

31 heinäkuu 2020, 09:00

Fortum-4273 2

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 31.7.2020 KLO 9.00
 

Fortum on päättänyt arvioida strategisia vaihtoehtoja 50 prosentin omistukselleen Stockholm Exergi Holding AB:ssa (publ), joka tuottaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä Tukholmassa. Päätös on linjassa Fortumin strategian ja liiketoimintaportfolion jatkuvan kehittämisen periaatteen kanssa, ja toimintojen myynti on yksi mahdollisista vaihtoehdoista. Osana arviointiprosessia Fortum on aloittanut keskustelun aiheesta Tukholman kaupungin kanssa, joka omistaa toiset 50 prosenttia Stockholm Exergistä.

Fortum on omistanut Stockholm Exergin yhdessä Tukholman kaupungin kanssa vuodesta 2002 ja tänä aikana yhtiön energian tuotantoa on kehitetty hyödyntämään enenevässä määrin uusiutuvia ja kierrätettyjä energialähteitä. Stockholm Exergin tuotanto on jo tänään lähes täysin hiilidioksidipäästötöntä ja tavoitteena on, että toiminta on ilmastopositiivista vuoteen 2025 mennessä. Vuodesta 2014 Stockholm Exergi on toiminut itsenäisenä yhtiönä, jolla on oma hallinnointi ja Fortum on vain edustettuna yhtiön hallituksessa.

Vuonna 2019 Stockholm Exergin kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynti oli 8,5 terawattituntia (TWh) ja sähkön myynti 1,4 TWh. Käyttökate (EBITDA) oli 2,8 miljardia Ruotsin kruunua. Stockholm Exergi on yhteisyritys, joka yhdistellään Fortumin taloudellisessa raportoinnissa pääomaosuusmenetelmällä. Vuonna 2019 Fortum kirjasi 24 miljoonan euron osuuden osakkuus- ja yhteisyritysten tulokseen Stockholm Exergistä. Luku sisältää Fortumin osuuden, -22 miljoonaa euroa, arvonalentumisesta, joka johtui Stockholm Exergin viimeisen hiilikäyttöisen tuotantolaitoksen ennenaikaisesta käytöstä poistamisesta.

Strategisten vaihtoehtojen arviointi ei välttämättä johda toimenpiteisiin, ja Fortum tiedottaa asiasta lisää, jos ja kun se on ajankohtaista.

Helmikuussa 2020 Fortum ilmoitti aloittavansa strategisen arvioinnin kaukolämpöliiketoiminnoistaan Puolassa, Baltiassa ja Järvenpäässä. Fortum sopi Järvenpään lämpöliiketoiminnan myynnistä heinäkuussa 2020. Selvitys Puolassa ja Baltiassa jatkuu edelleen.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoa:

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Måns Holmberg, IR-päällikkö, puh. 044 518 1518
Rauno Tiihonen, IR-päällikkö, puh. 010 453 6150

Media:
Fortum News Desk, puh. 040 198 2843