Lehdistötiedote

Suomen toiseksi korkein muraali valmistumassa Espooseen, muistuttaa lämmityksen pienenevästä hiilijalanjäljestä

30 kesäkuu 2020, 11:54

Suomenojan voimalaitoksen muraali

Puhtaan kaukolämmöntuotannon osuus Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella on nyt 40 prosenttia. Suomen toiseksi korkein muraali syntyy Fortumin Suomenojan voimalaitokselle juhlistamaan tätä muutosta.

Hiilineutraalin lämmöntuotannon osuus nousi 40 prosenttiin voimalaitoksen toisen hiiliyksikön sulkemisen seurauksena. Yksikön sulkeminen on osa Espoon kaupungin ja Fortumin yhteistä Espoo Clean Heat -projektia, jossa luovutaan hiilestä kokonaan vuoteen 2025 mennessä ja muutetaan kaukolämpö hiilineutraaliksi tällä vuosikymmenellä. 

“Meillä pohjolassa hiilineutraali suurkaupunki ei ole realistinen ilman kaukolämpöä. Moderni kaukolämpöjärjestelmä ei ole riippuvainen yhdestä lämmönlähteestä, vaan hyödyntää joustavasti kaikkia saatavilla olevia energianlähteitä kuten hukkalämpöä. Kaukolämpö on helppo ja huoleton palvelu, jossa asiakkaiden ei tarvitse huolehtia lämmityksen hiilijalanjäljestä – teemme sen heidän puolestaan”, kertoo asiakkuusjohtaja Pasi Kokko Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.   

Kivihiilestä luopumista juhlistamaan valmistuu pian Suomen toiseksi korkein muraali nimeltä Muutoksen siivet. Harmaasorsia kuvaava muraali on maalattu Suomenojan voimalaitoksen vesilämpöakun seinään. Kaupunkilaiset valitsivat itse toukokuussa lähes 40 metriä korkean aiheen, joka sai inspiraationsa Suomenojan lajistoltaan merkittävästä lintukosteikosta. Muraalin toteuttaa Taneli Stenberg apunaan Anetta Lukjanova.  

”Teoksen viesti on meille molemmille tärkeä, ja harmaan teräksen peittäminen on aina ilo. Itselle merkityksellistä on myös se, että omat vanhemmat kulkevat tuota rantaraittia aika paljon ja isä käy bongaamassa lintuja. On siistiä, että olen projektin kautta saanut jättää oman leimani tälle paikalle”, kertoo Stenberg.  

Hiiliyksikön tuotanto on korvattu uuden Kivenlahden biolämpövoimalan tuotannolla. Seuraava merkittävä askel kohti Espoo Clean Heatin tavoitetta otetaan alkuvuodesta 2021, kun St1 ja Fortum avaavat Otaniemen geotermisen lämmöntuotantolaitoksen. Laitoksen tuottama lämpö ohjataan kokonaisuudessaan Espoon kaukolämpöverkkoon. 

Lue lisää Espoo Clean Heat -hankkeesta: https://www.fortum.fi/espoo

Lisätietoja: 

Minna Robertson, viestintä, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum 
puh. 040-510 2382, minna [piste] robertson [ät] fortum [piste] com