Lehdistötiedote

Hiiletön kesä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella – lämmityksen päästöt viidennekseen

29 kesäkuu 2020, 14:10

Hiiletön_kesä_tyttö_hyppää_uimaan

Fortumin Suomenojan voimalaitoksen toinen hiiliyksikkö suljettiin pysyvästi kesäkuussa. Se on korvattu uudella Kivenlahden biolämpölaitoksella, joka on tuottanut vastaavan määrän lämpöä huhtikuusta alkaen. 

Muutosten myötä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen hiilineutraalin lämmöntuotannon osuus on jo noin 40 prosenttia.

Vaikka lämmityksen tarve vähenee kesäisin, lämmintä vettä ja joidenkin sisätilojen lämmitystä tarvitaan edelleen. Kaukolämmön tehon tarve on esimerkiksi Espoossa yhä noin 80–110 MW, mikä vastaa 2 000 auton tehoa tai pakkaspäivän tehontarvetta noin 80 000 asukkaan kaupungissa.

Hiiliyksikön sulkemisen ja kesäkauden ansiosta nykyisestä osin hiilineutraalista tuotannosta voidaan siirtyä kokonaan hiilettömään jaksoon heinä-elokuussa: lämpö aiotaan tuottaa Kivenlahden laitoksella ja Suomenojan lämpöpumppulaitoksella, joka ottaa talteen espoolaisten jätevesien hukkalämpöä. Hiilettömän kesän aikana myös lämmityksestä syntyvät päästöt vähenevät selvästi – vuonna 2019 heinä-elokuussa lämmityksen päästöt olivat 228 g CO2/kWh, kun taas tälle kesälle ennustetaan noin 45 g CO2/kWh. Päästöt vähenevät siis noin viidesosaan.

Hiiletön kesä on yksi askel Espoo Clean Heat -projektissa kohti vuotta 2025, jolloin tuotanto on 100-prosenttisesti hiiletöntä. Kuluvan vuosikymmenen aikana Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämpö tulee muuttumaan pysyvästi hiilineutraaliksi.

Lue lisää Espoo Clean Heat -projektista: https://www.fortum.fi/espoo

Lisätietoja:

Panu Ahrnberg, tuotantojohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, panu [piste] ahrnberg [ät] fortum [piste] com