Lehdistötiedote

Fortum ja Uniper Sweden allekirjoittaneet sopimuksen Oskarshamnin ja Barsebäckin ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon liittyvästä purkuprojektista Ruotsissa

09 kesäkuu 2020, 10:00

Oskarhamn okg

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.6.2020

Fortum ja Uniper Sweden ovat allekirjoittaneet sopimuksen Oskarshamnin ja Barsebäckin ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon liittyvästä purkuprojektista Ruotsissa. Fortum voitti  sopimuksen kilpailuttamismenettelyssä.

Uniper toteuttaa neljän ydinvoimalaitosyksikön käytöstäpoiston yhtä aikaa. Työt suoritetaan kahdella voimalaitoksella ja yhteensä neljässä yksikössä Ruotsissa: Oskarshamnin laitosyksiköillä 1 ja 2 sekä Barsebäckin laitosyksiköillä 1 ja 2.

Fortumin voittama purkuprojekti sisältää turbiinin apujärjestelmien, syöttövesijärjestelmien ja välitulistimien purkamisen. Sopimuksen kesto on noin vuosi, ja työn arvioidaan valmistuvan kesällä 2021.

"Asiantuntemuksemme teollisuuden purkutekniikoista ja -menetelmistä yhdessä ydinvoima-alan nelikymmenvuotisen kokemuksemme kanssa antavat meille mahdollisuuden tarjota vastuullisia, kustannustehokkaita ja luotettavia ratkaisuja sekä  palveluita ydinvoiman käytöstäpoistohankkeisiin", sanoo Anni Jaarinen, Head of Decommissioning and Waste.

Ydinvoiman käytöstäpoisto on kasvava liiketoiminta-alue. Tämän sopimuksen myötä Fortumilla on käytöstäpoistohankkeita käynnissä sekä Ruotsissa että Suomessa.

"Tämä on meille ensimmäinen ydinvoiman purkuprojekti Ruotsissa. Odotamme innolla, että pääsemme antamaan panoksemme Oskarshamnin ja Barsebäckin ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon ja odotamme yhteistyötä Uniper Swedenin kanssa", projektipäällikkö Sergey Ilyukhin jatkaa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Anni Jaarinen, Head of Decommissioning and Waste, 040 825 7217, anni [piste] jaarinen [ät] fortum [piste] com
Sergey Ilyukhin, Project Manager, 040 352 4511, sergey [piste] ilyukhin [ät] fortum [piste] com

Uniper SE on Fortumin tytäryhtiö. Yhdessä Fortum ja Uniper voivat luoda arvoa kaikille sidosryhmille ja ottaa johtavan roolin Euroopan energiamurroksessa.