Fortumin kaukolämpöverkkoon hukkalämpöä jo toisesta Elisan datakeskusta

Elisan Säterin datakeskus

Elisa ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Elisan Säterissä Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä. Datakeskuksen laitteista syntyvä hukkalämpö vastaa noin 700-800 kerrostaloasunnon vuosittaista lämmitystarvetta.

– Elisa on sitoutunut tavoitteeseen olla hiilineutraali yritys tämän vuoden aikana. Datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on yksi, merkittävä askel kohti tuota tavoitetta. Tapiolan konesalimme hukkalämpöä on ohjattu Espoon alueen kotien ja kiinteistöjen lämmitykseen jo useamman vuoden ajan, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Hukkalämmön hyödyntäminen on nousemassa yhdeksi merkittävimmistä tavoista korvata fossiilinen energiatuotanto. Se on ympäristöystävällinen lämmöntuotantotapa, sillä se ei perustu raaka-aineen polttamiseen. Datakeskukset tuottavat suuria määriä lämpöenergiaa, joten hukkalämmön talteenotolla on merkittävät vaikutukset. Elisan datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen vähentää kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 1300-1500 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 130-150 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

- Olen iloinen, että yhteistyömme laajenee myös Elisan Säterin datakeskuksen hukkalämmön kierrättämiseen. Asiakkaidemme hukkalämpöjen hyödyntäminen on paitsi järkevää myös tärkeä osa Espoo Clean Heat –ohjelmaamme. Sen tavoite on tuottaa kaikki kaukolämpö täysin hiilineutraalisti tällä vuosikymmenellä ja luopua kivihiilen käytöstä vuonna 2025, toteaa asiakkuusjohtaja Pasi Kokko Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Elisan datakeskuksen hukkalämpöprojekti toteutetaan suomalaisen Nohewan toteuttamalla lämpöpumpputeknologialla. Ratkaisu ottaa talteen ylimääräisen lämpöenergian konesalin jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä, nostaa sen lämpötilan sopivaksi ja siirtää lämpöenergian kaukolämpöverkkoon jaeltavaksi kiinteistöihin.

Lue lisää Espoo Clean Heat -sivuilta: http://www.espoocleanheat.fi

Lisätietoja:
Pasi Kokko, asiakkuusjohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, p. 040-169 2500, pasi [piste] kokko [ät] fortum [piste] com (pasi[dot]kokko[at]fortum[dot]com)