Lehdistötiedote

Fortumin Suomenojan hiiliyksikön sulkemista juhlistetaan valtavalla muraalilla

29 huhtikuu 2020, 10:57

Suomenojan muraali

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 29.4.

Kesäkuussa 2020 Fortum sulkee Suomenojan voimalaitoksen hiiliyksikön osana Espoo Clean Heat -projektia, jolla luovutaan kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä. Tätä symboloi voimalaitoksen 40 metriä korkean lämpöakun kylkeen maalattava valtava lintuaiheinen seinätaideteos, jonka espoolaiset voivat valita äänestämällä.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Kivihiilestä luopuminen ja kaukolämmön muuttaminen hiilineutraaliksi on merkittävin ilmastoteko Espoossa.

“Hiiliyksikön sulkeminen nostaa hiilineutraalin kaukolämmön osuuden Espoossa arviolta 40 prosenttiin. Tämä on merkittävä askel kohti hiilineutraalia kaukolämpöä, ja haluamme viestiä tästä merkkipaalusta näyttävästi”, kertoo Fortumin kaukolämpö- ja kaukokylmäliiketoiminnan tuotannosta vastaava Panu Ahrnberg.

Hiiliyksikkö korvataan Kivenlahteen kesällä avattavalla biolämpölaitoksella osana Espoon jatkuvaa muutosmatkaa.

Paikalliset lintuharrastajat ja espoolaiset osallisena projektissa

Suomenojan voimalaitos sijaitsee Suomenojan lintukosteikon vieressä. Kosteikko on yksi Suomen 97 IBA-alueesta (Important Bird Areas). Sen inspiroimana ja osana hiiliyksikön sulkemista toteutetaan lintuaiheinen muraali, jonka maalaustyöt aloitetaan kesäkuussa 2020. Muraalin suunnitteluun ovat osallistuneet paikalliset lintuharrastajat.

“Meille lintuharrastajille Suomenojan kosteikon ja lintualtaan suojelu ovat sydämen asia. Näemme alueen hiilineutraalin kehityksen positiivisena asiana ja on hienoa, että alueen luonne on otettu huomioon näyttävää muraalia suunniteltaessa”, kertoo lintuharrastaja Esa Mälkönen Suomenojan Luonto ry:stä.

Muraalin toteuttavat tunnetut taiteilijat Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg, joiden kädenjälkeä voi ihailla suomalaisten kaupunkien katukuvassa esimerkiksi Helsingissä ja Mikkelissä.

“Muraali kuvastaa tilannetta, jossa ihmisen toiminta loppuu ja luonto ottaa hiljalleen vallan. Se on samalla muistutus luonnon tärkeydestä etenkin meille kaupunkilaisille”, lisäävät taiteilijat.

Suomenojan kosteikko on espoolaisille tuttu ja tärkeä luontokohde. Se tulee olemaan näkyvä osa kehittyvää Finnoon aluetta ja Espoon Rantaraittia, joka kulkee tulevan taideteoksen vierestä.

Taideteokset on karsittu kolmeen eri vaihtoehtoon, ja lopulliseen tulokseen voi vaikuttaa äänestämällä 15. toukokuuta mennessä.

Lue lisää Espoo Clean Heat -hankkeesta

Fortum Oyj, Viestintä
 

Lisätietoja:

Minna Robertson
Viestintäpäällikkö, Kaukolämpö- ja kaukokylmäliiketoiminta, Suomi
Puh. 040 510 2382
minna [piste] robertson [ät] fortum [piste] com