Taloyhtiöissä kasvaa vauhdilla kiinnostus sähköautojen latauspisteisiin

Isännöitsijä Juhani Hujanen pitää Charge & Drive -järjestelmää hyvänä valintana taloyhtiöiden käyttöön.

Isännöitsijä Juhani Hujanen Vuo-Kiinteistöpalveluista toimii isännöitsijänä jo useassa taloyhtiössä, joissa on käytössä Fortumin Charge & Drive latauspisteet sähköautoille. Hänen hoitamistaan taloyhtiöistä ensimmäinen, johon latauspisteitä on asennettu, on ollut As. Oy Ramsinpuisto Helsingin Vuosaaressa.

Ramsinpuiston taloyhtiö oli eräänlainen autolatauspisteiden kokeilukohde, jossa asukkaiden aloitteesta päätettiin vuonna 2017 ryhtyä suunnittelemaan latauspisteiden käyttöönottoa yhdessä Fortumin kanssa, Hujanen kertoo. Tätä vaihetta edelsi isännöitsijän huolellinen perehtyminen sähköautojen latausjärjestelmiin ja vertailut eri palveluntarjoajien välillä.

“Fortumin Charge & Drive on ollut meille paras vaihtoehto”

“Fortumin Charge & Drive on ollut meille paras vaihtoehto” Hujanen toteaa tyytyväisenä. “Se siirtää käytännössä taloyhtiöltä pois vastuun laitteista, niiden mahdollisista korjauksista, päivittämisistä sekä verkon kestävyydestä – toisin sanoen turvaa sen, että asiat on hoidettu kunnolla”, hän jatkaa.

Charge & Drive -järjestelmän valintaan vaikutti ratkaisevasti sekin, että laskutus hoituu sen kautta helposti ja oikeudenmukaisesti. Kun taloyhtiöllä on tämä palvelu käytössään, latauspistettä käyttävä asukas voi suoraan tehdä itselleen sopivan sopimuksen Fortumin kanssa. Latauspisteiden kautta asukkaiden käyttöön kulkenut sähkö puolestaan hyvitetään automaattisesti takaisin taloyhtiölle sovituin väliajoin. Laskutus ei siten aiheuta ylimääräistä työtä tai päänvaivaa taloyhtiölle eikä myöskään isännöitsijälle, Hujanen kiittelee. Käytännössäkin toimivaksi todettua Fortum Charge & Drive -palvelua on Hujasen mukaan sittemmin ollut helppo suositella ja ottaa käyttöön myös muissa taloyhtiöissä.

Mutta miten prosessi latauspisteiden hankkimiseksi taloyhtiöissä sitten lähtee käyntiin ja kuinka se etenee?

“Asukas voi tehdä asiasta ehdotuksen taloyhtiönsä hallitukselle, joka voi sitten teettää Fortumilla alkuselvityksen, jossa tutkitaan, mitä olemassa oleva systeemi kestää ja mitä latauspisteiden asentaminen edellyttää”,  kertoo Hujanen. Huolellinen alkuselvitys antaa taloyhtiölle valmiiksi tarvittavan tiedon myös erilaisista vaihtoehdoista tulevaisuuden suhteen, jos kiinnostus ja tarve latauspisteiden lisäämiselle kasvaa. Tämän Hujanen näkee tärkeänä, sillä sähköautojen käyttö on jatkuvasti lisääntymään päin. Hän painottaa, että alkuselvityksen jälkeen asia on hyvä ottaa käsittelyyn taloyhtiön kokouksessa, jolloin voidaan tehdä yhteinen ja perusteltu päätös ja kaikilla osakkailla on tarvittava tieto mahdollisuuksista jatkon suhteen.

Isännöitsijä Hujanen toivoo, ettei taloyhtiöissä lähdettäisi tekemään suoraan yksittäisiä ratkaisuja latauspisteiden hankinnasta. “Kannattaa tehdä ennakoivasti koko taloyhtiön osalta kunnolliset selvitykset sekä taloyhtiön yhteiset päätökset” Hujanen sanoo, aivan kuten Ramsinpuistossa ja muissakin hänen isännöimissään taloyhtiöissä on tehty. Tähän suuntaan ohjaa myös asunto-osakeyhtiölaki ja kuten Hujanen muistuttaa, on sähköjärjestelmien turvallisuuskin tällä tavoin taattu, eikä tule ikäviä yllätyksiä.

“Kannattaa tehdä ennakoivasti koko taloyhtiön osalta kunnolliset selvitykset sekä taloyhtiön yhteiset päätökset.”

Kun sähköautojen latausjärjestelmä päätetään taloyhtiössä ottaa käyttöön, tekee taloyhtiö aluksi yhteisen sopimuksen Fortumin kanssa, joka puolestaan hoitaa tarvittavat asennukset. Tämän jälkeen asukkaat voivat suoraan tehdä itselleen sopivan sopimuksen Fortumin kanssa saadakseen autopaikalleen latauspisteen.

”Vaikka paljon puhutaankin tuolla lehdissä siitä, että sähkölatausjärjestelmien asentaminen taloyhtiöihin olisi kallista, ei se välttämättä ole ollenkaan niin”, Hujanen toteaa. Usein jo hyvin pienellä rahallisella panostuksella päästään hyvin alkuun, eikä mittavammille muutostöille ole välttämättä tarvetta. Latauspaikkoja on Ramsinpuistossa tällä hetkellä neljä, mutta nykyverkolla niitä voidaan hankkia vielä paljon lisääkin ilman sen kummempia muutostöitä tai lisäkustannuksia.

Sekä asukkaat että isännöitsijä ovat olleet todella tyytyväisiä hankittuihin latauspisteisiin ja yhteistyöhön Fortumin kanssa. Ja aihe kiinnostaa yhä laajemmin: Juhani Hujasen isännöimistä 18 taloyhtiöstä useasta löytyy jo latauspisteitä ja muissakin niiden hankkimista on alettu harkita. “Kaikissa yhtiöissä siitä on puhuttu. Tavalla tai toisella tämä jossain vaiheessa tulee ottaa huomioon”, summaa Hujanen.