Lehdistötiedote

Suomalainen akkuteollisuus tiivistää yhteistyötään: Fortum, BASF ja Nornickel allekirjoittivat akkujen kierrätystä koskevan aiesopimuksen

06 maaliskuu 2020, 09:00

Fortum Battery-178 v2

Fortum, BASF ja Nornickel ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen sähköajoneuvomarkkinoita palvelevan akkukierrätysklusterin rakentumisesta Harjavaltaan. Järjestely mahdollistaisi käytetyistä akuista saatavien kriittisten metallien suljetun kierron ja uudelleenkäytön.

Kierrätettävistä akuista peräisin olevien metallien käyttö akkumateriaalina vähentää merkittävästi sähköajoneuvotuotannon CO2-päästöjä. CO2-päästöt vähenevät entisestään, jos Suomessa kierrätysprosessissa käytetään uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa sähköä.

”Litiumioniakuissa käytettävien arvometallien kierrätys vähentää sähköautojen akkujen ympäristövaikutusta, koska pystymme kierrättämään kobolttia, nikkeliä ja muita kriittisiä metalleja aiempaa reilusti kattavammin. Hankittuamme suomalaisen kasvuyhtiö Crisolteqin, joka on erikoistunut alhaisen CO2-tason hydrometallurgiseen prosessointiin, voimme nyt ylpeänä todeta, että Fortum pystyy lisäämään litiumioniakkujen sisältämien arvokkaiden materiaalien talteenottoastetta 50 prosentista vähintään 80 prosenttiin”, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan kehitysjohtaja Tero Holländer.

BASF:n tarkoituksena on hyödyntää yhteistyöyritysten tuottamia kierrätysmateriaaleja Harjavallan akkumetalleja tuottavassa laitoksessaan.

”Akkumateriaalien ja kierrätyksen yhdistäminen mahdollistaa materiaalien suljetun kierron”, Tim Ingle, BASF:n arvometallien jalostamisesta ja kemikaalien ja akkujen kierrätyksestä vastaava johtaja, kertoo.

”Vauhditamme sähköistymistä tuottamalla korkean energiatiheyden akkumateriaaleja sekä ratkaisuja tehokkaaseen litiumin talteenottoon akkujen kierrätyksessä.”

Osapuolet pyrkivät edistämään vastuullisesti tuotettujen kierrätettyjen raaka-aineiden tuotantoa ja käyttöä akkumarkkinoilla.

”Modernin kierrätyslaitoksen sijainti Nornickelin Harjavallan läheisyydessä vahvistaisi entisestään asemaamme yhtenä maailman vastuullisimmista nikkelijalostamoista. Asetelma on ihanteellinen kahden tärkeimmän litiumioniakuissa käytettävän metallin kestävää kierrätystä ajatellen. Kierrätysratkaisujen kehittäminen ei ainoastaan tue Nornickelin CO2-jalanjäljen pienentämisstrategiaa ja vastuullisuutta, vaan se on myös välttämätöntä, jotta sähköajoneuvoalalle kriittisten metallien kasvava kysyntä saadaan tyydytettyä”, kertoo Nornickelin Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi.

Fortum Oyj
Viestintä

 

Lisätietoja:

Tero Holländer, Kierrätys- ja jäteliiketoiminnan kehitysjohtaja, Fortum, +358 40 861 5071, tero [piste] hollander [ät] fortum [piste] com
Sarah Engeßer, Viestintäasiantuntija, BASF SE, +49 621 60 79819, sarah [piste] engesser [ät] basf [piste] com
Joni Hautojärvi, Toimitusjohtaja, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, +358 50 384 3608, joni [piste] hautojarvi [ät] nornickel [piste] fi

 

BASF:n katalysaattoridivisioona
BASF:n katalysaattoridivisioona on maailman johtava ympäristö- ja prosessikatalysaattoreiden toimittaja. Konsernin erityisosaamista on kehittää teknologiaa, joka suojelee hengitysilmaamme, tuottaa polttoaineita ja varmistaa monien kemikaalien, muovien ja muiden tuotteiden, kuten edistyksellisten akkumateriaalien, tehokkaan tuotannon. BASF:n katalysaattoridivisioona hyödyntää alan johtavia R&D-alustoja, innovaatioita ja syvällistä arvo- ja perusmetalliosaamista ja näin kehittää ainutlaatuisia asiakaskohtaisia ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaita menestymään. Lisätietoa BASF:n katalysaattoridivisioonasta osoitteessa www.catalysts.basf.com.

BASF
BASF:llä luomme kemiaa kestävää tulevaisuutta varten. Yhdistämme taloudellisen menestyksen ympäristönsuojeluun ja yhteiskuntavastuuseen. BASF-konsernin noin 117 000 työntekijää haluavat työllään auttaa asiakkaita menestymään monilla sektoreilla ja lukemattomissa maissa. Tuotevalikoimamme on jaettu kuuteen segmenttiin: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care ja Agricultural Solutions. Vuonna 2019 BASF:n liikevaihto oli noin 59 miljardia euroa. BASF:n osakkeilla käydään kauppaa Frankfurtin pörssissä (BAS) ja Yhdysvalloissa ADR-talletustodistuksina (BASFY). Lisätietoa www.basf.com.

Nornickel
PJSC «MMC «NORILSK NICKEL» on monipuolinen kaivos- ja metallialan yhtiö. Se on maailman suurin palladiumin ja korkealaatuisen nikkelin tuottaja ja suurimpia platinan ja kuparin tuottajia. Nornickel Harjavalta on osa Norilsk Nickel –konsernia. Harjavallassa valmistetaan monipuolisesti nikkelikemikaaleja ja -metalleja. 60 vuodessa Nornickel Harjavalta on vakiinnuttanut paikkansa alan huipulla. Tulevaisuuden menestys varmistetaan yhdessä osaavan ja hyvinvoivan henkilöstön kanssa. Nornickel Harjavalta toimii vastuullisesti niin ympäristön, ihmisten kuin yhteiskunnankin kannalta. Yhtiön liikevaihto on noin miljardi euroa. www.nornickel.fi