Sähköautojen latauspisteitä voi hankkia taloyhtiön parkkipaikoille edullisesti ja helposti

Oy Olarinniityn

Latauspisteiden hankkimisesta on tärkeää sopia ensin yhtiökokouksessa, painottaa As. Oy Olarinniityn isännöitsijä Keijo Matikainen.

Espoossa sijaitsevaan taloyhtiö As. Oy Olarinniittyyn hankittiin ensimmäinen sähköauton latauspiste joulukuussa 2018 ja nyt vain hieman yli vuotta myöhemmin latauspisteitä on asennettu jo neljä. “Kyllähän hybridien ja täyssähköautojen käyttö lisääntyy ja kiinnostus kasvaa. Näille oli selvä tarve”, kertoo taloyhtiössä itsekin asuva isännöitsijä Keijo Matikainen.

Matikainen on taloyhtiön pitkäaikainen asukas. Hän on asunut Olarinniityssä jo 21 vuotta, joista 17 vuotta hän on toiminut myös kyseisen taloyhtiön isännöitsijänä. Nyt jo muuten töistään eläkkeelle jäänyt Matikainen asuu vaimonsa kanssa kahdestaan, lapset ovat jo kauan sitten muuttaneet pois kotoa. Hän viihtyy alueella hyvin ja on tyytyväinen siihen, että taloyhtiössä ollaan ajan hermolla myös sähköautoilun suhteen. Asiaa on viety rohkeasti eteenpäin, eikä ainoastaan jätetty pohdinnan tasolle yhtiökokouksissa.

Latauspisteiden hankkimisesta sovittiin yhtiökokouksessa

Kun tarve latauspisteiden hankkimiseksi oltiin otettu taloyhtiössä puheeksi, asiaa selvitettiin ja se sitten sovittiin asianmukaisesti yhtiökokouksessa. “Fortumilla Charge & Drive -palvelun perustamiskustannukset ja käyttökustannukset olivat edulliset, joten päätimme valita sen”, Matikainen kertoo. Taloyhtiö maksoi noin 2000 €:n aloituskulut, jotka pitävät sisällään kaiken kattavasta alkukartoituksesta lähtien ja mukaan lukien laitteiden asennukset, ylläpidon, huollon, asiakaspalvelun ja laskutuksen. Eikä taloyhtiölle muita käyttökustannuksia palvelusta kerrykään.

Uusi käyttäjä tekee itselleen sopivan sopimuksen suoraan Fortumin kanssa sen mukaan, kuinka paljon arviolta ajaa ja paljonko siten tarvitsee sähköä ajaakseen. Käyttäjä maksaa siis kuukausimaksua valitsemansa määrän. Mitään muita kuluja ei asukkaalle eikä sen kummemmin taloyhtiöllekään kerry. Olarinniityn taloyhtiön tilille tulee kuukausittain hyvitys käytetystä sähköstä.

Vaikka taloyhtiö on rakennettu 40 vuotta sitten, hyvin pienillä muutostöillä on päästy mainiosti alkuun

Tarvittiin vain pieniä muutoksia pääsähkötauluun ja lisäksi asennettiin niin sanotut modeemit eli keskusyksiköt, jotka “juttelevat” latauspisteiden kanssa, isännöitsijä Matikainen kertoo prosessin etenemisestä. “Kun aletaan ladata autoa, modeemi mittaa kulutetun sähkön määrän ja sieltä tieto menee suoraan Fortumille. Heiltä tulee sitten käyttäjälle lasku. Ja hyvin toimii”, jatkaa Matikainen.

Entä jos useammat asukkaat innostuisivat hankkimaan sähköauton ja haluaisivat latauspisteen itselleen?

Tällä hetkellä taloyhtiö Olarinniityssä on neljä latauspaikkaa ja lisää saadaan helposti, jos vain tarvetta ilmenee. “Nykyinen systeemi kestää yhteensä kahdeksan tällaista latauspistettä, joilla autoja voidaan ladata 3,6 kilowatin tehoilla” isännöitsijä Matikainen kertoo. “Sitten olisi mahdollisuus, jota vielä ei tarvitse käyttää, eli niin sanottu seuraava porras: se mahdollistaisi jo 14 sähköauton latauspistettä, mikä sekään ei vielä vaatisi kuin pieniä muutostöitä edellisten lisäksi”, kertoo Matikainen. “Ja jos vielä sitä useampaan, tai jopa kaikkiin 28 autopaikkaan haluttaisiin latauspisteet, vasta sitten tarvittaisiin kaapelien perusteellisempaa uusimista”, Matikainen jatkaa. Ja kaikki tämä kävi ilmi jo Fortumin alkukartoituksesta, valmiiksi tulevaisuuden vaihtoehtoja ajatellen. Olarinniityssä ollaan pohdittu alustavasti myös mahdollisuutta aurinkopaneelien hankkimiseksi jossain vaiheessa tulevaisuudessa.

Mutta nyt eletään tätä hetkeä, jossa kiinnostus sähköautoiluun on selvästi herännyt mutta vielä vasta varovaisesti kasvaa. Pitkiin aikoihin ei vielä tämän suurempia muutoksia tarvinne välttämättä tehdä, vaikka niistä onkin hyvä olla jo kartalla. Ja isännöitsijä Matikainen on taloyhtiönsä tilanteeseen tyytyväinen:

“Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä, kun olen asiaa heiltä kysynyt. Kaikki toimii!”