Lehdistötiedote

Fortumin Inkoon hiilivoimalaitos purettu maan tasalle

25 maaliskuu 2020, 14:45

Inkoo demolition 8

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 25.3.2020 

Yksi aikakausi Suomen teollisuushistoriassa päättyi symbolisesti, kun Fortumin Inkoon hiilivoimalaitoksen viimeinen savupiippu kaadettiin hallitusti räjäyttämällä 24.3.2020. Kesäkuun alussa Fortumin Meri-Porin hiilivoimalaitos siirtyy kokonaan Energiaviraston tehoreservijärjestelmään. Sen jälkeen Fortumilla ei Suomessa enää ole kaupallisessa käytössä yhtään pelkästään sähköä tuottavaa hiilivoimalaitosta.

”Teimme vuonna 2016 päätöksen purkaa Pohjoismaiden suurin hiilivoimalaitos Inkoossa. Kyseessä oli ensimmäinen strategiamme mukainen suuren luokaan päätös luopua asteittain kokonaan hiilen käytöstä energiantuotannossa. On hienoa, että purkutyöt on nyt saatu päätökseen turvallisesti ja erinomaisella kierrätysasteella”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Inkoon suuren hiilivoimalaitoksen purkaminen on erinomainen esimerkki materiaalien kierrätyksestä. Kaikesta purkumateriaalista onnistutaan todennäköisesti kierrättämään yli 90 prosenttia. Teknisiä laitteita on kierrätetty Fortumin omille voimalaitoksille tai myyty muille voimantuottajille varaosiksi. Metalliromusta on markkinoilla kova kysyntä, ja Inkoosta purettua metallia on toimitettu eri puolille Suomea uudelleen käytettäväksi. Keväällä 2018 Inkoosta lähti laivalastillinen metalliromua Turkkiin. Siellä metalli sulatettiin ja käytettiin uudelleen rakennusteollisuudessa.

Purkutyössä syntynyt betoni on murskattu ja puhdistettu. Betoni käytetään pääosin voimalaitosalueen tasaamiseen ja muun muassa vanhojen tuhka-altaiden täyttämiseen.

Myös vanha voimalaitosalue pyritään ”kierrättämään”. Inkoon Joddbölessä sijaitseva vanha voimalaitosalue on Suomen mittakaavassa ja maailmanlaajuisestikin erinomainen paikka esimerkiksi suuren datakeskuksen ja sen tarvitsemien tukipalveluiden sijaintipaikaksi. Alueella on ainutlaatuisen vahva sähköverkko, vanhan voimalaitoksen jäähdytysinfrastruktuuri ja syväsatama. Helsinkiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle on alle tunnin ajomatka.

”Teemme jatkuvasti töitä löytääksemme alueelle uutta teollisuutta, joka toisi vanhalle voimalaitospaikkakunnalle uusia työpaikkoja”, Pekka Lundmark sanoo.

Fortum Oyj 
Viestintä 

Lisätietoja:  

Marko Vuorela, työmaapäällikkö, +358 40 7223 492, marko [piste] vuorela [ät] fortum [piste] com

Video piipun räjäyttämisestä: https://youtu.be/xJm4fkZN63Y

Inkoon voimalaitos 

Fortumin Inkoon 1 000 megawatin voimalaitos otettiin käyttöön vuosina 1974–1978. Se oli aikanaan Pohjoismaiden suurin hiilivoimalaitos. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Inkoon hiilivoimalaitoksen tuotantoteho oli yhtä suuri kuin Loviisan ydinvoimalaitoksen 1- ja 2-yksikön yhteenlaskettu teho.

2000-luvulla voimalaitos tuotti sähköä pohjoismaisille sähkömarkkinoille lähinnä vain huippukulutuksen aikana. Vuosina 2011–2013 voimalaitoksen 3-yksikkö oli Energiaviraston tehoreservissä, mutta ei tullut valituksi tehoreserviin enää sen jälkeen.