Sijoittajauutinen

Fortum harkitsee strategisia vaihtoehtoja kaukolämpöliiketoiminnoille Puolassa, Baltiassa ja Järvenpäässä

06 helmikuu 2020, 08:45

Fortum-4612

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 6.2.2020 KLO 8.45

Fortum on päättänyt käynnistää Puolassa, Virossa, Liettuassa, Latviassa ja Järvenpäässä sijaitsevien kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojensa tulevaisuuden vaihtoehtojen arvioinnin. Yksi tutkittavista vaihtoehdoista on myös kyseisten toimintojen myynti. Strategiansa mukaisesti Fortum arvioi liiketoimintojaan säännöllisesti.

Alustavien arvioiden perusteella erilainen omistusrakenne voisi paremmin mahdollistaa näiden kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen kasvun ja arvonluonnin jatkossa.

Arvioinnin kohteena olevien liiketoimintojen yhteenlaskettu myynti vuonna 2019 oli 5,1 terawattituntia (TWh) lämpöä ja 1,3 TWh sähköä ja niiden käyttökate oli noin 120 miljoonaa euroa.

Puolassa Fortumilla on kaukolämpölaitoksia ja se toimittaa kaukolämpöä verkossaan viidessä kaupungissa: Plockissa, Czestochowassa, Bytomissa, Zabrzessa ja Wroclawissa. Lisäksi Fortumilla on kaksi monipolttoainekäyttöistä lämmön- ja sähkön yhteistuotantolaitosta (CHP), Czestochowassa ja Zabrzessa. Laitokset on otettu käyttöön vuosina 2010 ja 2019. Näiden laitosten myynti vuonna 2019 oli 3,3 TWh lämpöä ja 0,6 TWh sähköä, ja toimintojen käyttökate oli 43 miljoonaa euroa.

Baltiassa Fortum tuottaa kaukolämpöä viidessä kaupungissa: Virossa Tartossa ja Pärnussa, Latviassa Jelgavassa ja Daugavpilsissä sekä Liettuassa Klaipedassa. Lisäksi Fortum omistaa neljä CHP-laitosta ja 49 prosenttia rakenteilla olevasta laitoksesta Kaunaksessa, Liettuassa. Vuonna 2019 Fortumin myynti Baltian maissa oli 1,5 TWh lämpöä ja 0,6 TWh sähköä, ja toimintojen käyttökate, mukaan lukien bioenergian tuet oli 66 miljoonaa euroa.

Toiminnot työllistävät yhteensä noin 530 henkilöä, joista puolet ovat Puolassa ja puolet Baltian maissa.

Fortumin kaukolämpöliiketoiminnat Järvenpää-Tuusulan alueella sisältävät CHP-laitoksen ja kaukolämpöverkon. Vuonna 2019 myynti oli 0,3 TWh lämpöä ja 0,1 TWh sähköä ja käyttökate 11 miljoonaa euroa. Laitoksen käyttö- ja kunnossapitopalvelut on ulkoistettu.

Arviointi ei välttämättä johda toimenpiteisiin, ja Fortum tiedottaa asiasta lisää, jos ja kun se on ajankohtaista.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätiedot:

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, VP, IR and Financial Communications, puh. 040 515 1531
Måns Holmberg, Manager, IR and Financial Communications, puh. 044 518 1518
Rauno Tiihonen, IR Manager, puh. 010 453 6150

Media:
Mikael Lemström, johtaja, kaukolämpö ja -jäähdytysliiketoiminta, puh. 050 453 2661