Lehdistötiedote

Fortumin yhteisyritys sulkee viimeisenkin hiilikattilansa Tukholmassa keväällä 2020 – tutkii mahdollisuutta tehdä kaukolämmöstä hiilinegatiivista

28 tammikuu 2020, 08:46

vartaverket-stockholm

Fortumin yhteisyritys Stockholm Exergi sulkee viimeisen sähköä ja lämpöä tuottavan kivihiilikattilansa Värtaverketin voimalaitoksella Tukholmassa lämmityskauden lopussa keväällä 2020. Sulkeminen tapahtuu kaksi vuotta aikaisempaa suunnitelmaa nopeammin.

Vuonna 2016 Stockholm Exergi korvasi pääosan Värtavärketin vanhasta hiilivoimaan perustuvasta tuotannosta biopolttoaineilla. Nyt yhtiö tutkii voidaanko laitokseen kytkeä hiilidioksidin talteenottojärjestelmä (CCS), jolloin laitoksen päästöt muuttuisivat negatiivisiksi. Käynnissä olevan pilotin perusteella bio-CCS on myös kustannuksiltaan varteenotettava vaihtoehto hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Talteenotettua hiilidioksidia on mahdollista varastoida pysyvästi esimerkiksi merenpohjan kalliomuodostelmiin, hyödyntää teollisuuden prosesseissa tai käyttää jopa kasvihuoneissa. Fortum testaa CCS-teknologiaa myös Oslossa Fortum Oslo Varme -yhteisyrityksessään. Tukholmassa ja Oslossa yhteistyökumppanina on Northern Lights -hanke, joka tutkii hiilidioksidin varastointia Pohjanmeren peruskallioon.

Stockholm Exergi on Tukholmassa toimiva energiayhtiö, jonka omistavat Tukholman kaupunki ja Fortum. Stockholm Exergillä on yli 800 000 lämpöasiakasta. Lisäksi sen kaukokylmä jäähdyttää yli 400 sairaalaa, datakeskusta ja yritystä.

Fortum
Viestintä

Lisätietoja
Per-Oscar Hedman, Viestintäpäällikkö, Fortum, +46 70 214 7545

https://www.fortum.fi/tietoa-meista/blogi/forthedoers-blogi/hiilidioksidin-talteenoton-ja-varastoinnin-projektimme-oslossa-etenee-lupaavin-tuloksin