Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella hyvä tuotantovuosi 2019 - ykkösyksiköllä tuotantoennätys

03 tammikuu 2020, 10:03

Loviisa nuclear power plant, winter

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 3.1.2020

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella oli hyvä tuotantovuosi 2019. Voimalaitoksella tuotettiin hiilidioksidipäästötöntä sähköä yhteensä 8,2 terawattituntia (netto), mikä vastaa reilua 10 % Suomen sähköntuotannosta. Voimalaitoksen ykkösyksikkö tuotti sähköä 4,1 terawattituntia, ja saavutti käyttöhistoriansa tuotantoennätyksen. Loviisan ydinvoimalaitoksen sähköntuotannolla vältetään Suomessa vuosittain noin 6 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt ilmakehään verrattuna siihen, että vastaava määrä tuotettaisiin fossiilisilla polttoaineilla.

Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin 92,4 % oli kansainvälisessä mittakaavassa maailman painevesireaktorien parhaita. Loviisa 1:n käyttökerroin oli 93,0 % ja Loviisa 2:n käyttökerroin 91,8 %. Vuonna 2019 voimalaitoksen molemmilla yksiköillä oli vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Ykkösyksikön vuosihuolto kesti noin 20 vuorokautta ja kakkosyksikön 25 vuorokautta.

"Loviisan voimalaitosta on kehitetty sen koko historian ajan pitkäjänteisesti jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. Merkittäviä vuonna 2019 valmistuneita parannustöitä olivat muun muassa reaktoritöissä käytettävien Polar-nosturien modernisointi ja primääriveden puhdistusjärjestelmien suodatuksen muutos” sanoo voimalaitoksen käyttöyksikön päällikkö Timo Eurasto.

"Loviisan voimalaitoksen vastuullinen ydinjätteiden hallinta saavutti joulukuussa merkittävän virstanpylvään, kun vuosien pitkäjänteisen työn tuloksena betoniin kiinteytettyjen nestemäisten radioaktiivisten jätteiden loppusijoitus laitospaikalla sijaitsevaan loppusijoitustilaan päästiin aloittamaan", Eurasto kertoo.

Vuoden 2019 alussa lanseerasimme kolme yhteistä teemaa: Varma, Taito ja Turva. Teemojen avulla varmistamme muun muassa hyvien työkäytäntöjen hyödyntämisen, tehostamme kenttähavainnointia ja parannamme paloturvallisuutta. Jatkamme toimintojemme kehittämistä näiden teemojen alla myös vuonna 2020", Eurasto jatkaa.

Loviisan voimalaitos on alueellaan merkittävä työnantaja. Voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes sata muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Voimalaitoksen investointihankkeisiin ja vuosihuoltoihin osallistui oman henkilöstön lisäksi noin 800 ulkopuolista työntekijää. Vuonna 2019 Loviisan voimalaitos työllisti myös yli 70 kesätyöntekijää. Fortumin investoinnit Loviisan voimalaitokseen olivat noin 60 miljoonaa euroa (2018: noin 100 miljoonaa euroa).


Fortum Oyj
Konserniviestintä

 

Lisätietoja:

Timo Eurasto, käyttöyksikön päällikkö, Loviisan voimalaitos, puh. 010 455 4010
www.fortum.fi/loviisa


Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2019 oli 92,4 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaita. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,2 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Fortum investoi vuonna 2019 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 60 miljoonaa euroa. Lisätietoja: www.fortum.fi/loviisa