Lehdistötiedote

Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen Crisolteqin

16 tammikuu 2020, 12:00

Fortum-4612

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 16.1.2020

Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen suomalaisen kasvuyrityksen, Crisolteqin kaikki osakkeet. Investointi vahvistaa Fortumin asemaa korkean jalostuspotentiaalin kierrätyksessä Euroopassa. Arvokkaiden akkumetallien kierrätys tukee myös Fortumin muuta akkuliiketoimintaa.

Crisolteq työllistää 23 henkilöä ja sen edellisen tilikauden liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa. Osapuolet ovat sopineet, että kauppasummaa ei julkisteta.

Crisolteq on kehittänyt ainutlaatuisen hydrometallurgisen kierrätysprosessin, jonka avulla saavutetaan yli 80 prosentin kierrätysaste litium-ion akuille verrattuna nykyiseen noin 50 prosentin kierrätysasteeseen. Hydrometallurgisessa prosessissa koboltti, mangaani ja nikkeli otetaan talteen akusta. Arvokkaat metallit toimitetaan akkuvalmistajille hyödynnettäväksi uusien akkujen tuotannossa.

”Yhteiskunnan sähköistyminen lisää tulevaisuudessa merkittävästi tarvetta akuille. Luotamme vahvasti Crisolteqin kehittämään hydrometallurgiseen prosessiin. Teknologia on tärkeä osa kiertotalousliiketoimintaamme ja uskomme sen tulevaisuuteen. Palautamme akussa olevat arvokkaat metallit kiertoon, mikä pienentää sähköauton akkujen ympäristörasitusta vähentämällä metallien louhinnan tarvetta”, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Crisolteqilla on Harjavallassa teollisen mittakaavan hydrometallurginen kierrätyslaitos. Lisäksi Crisolteqilla on tuotantolaitos Torniossa sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa Raisiossa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: Kalle Saarimaa, johtaja, Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta, puh. 041 503 1337

Lue lisää akkukierrätyksestä englanniksi: www.fortum.com/batterysolutions