Lehdistötiedote

Espoon ja Fortumin yhteistyöllä kaupungin merkittävin ilmastoteko: Espoo Clean Heat -projekti lopettaa kivihiilen polttamisen vuonna 2025

29 tammikuu 2020, 12:00

200129 1350 Photo PasiSalminen com

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 29.1.2020

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivassa kaukolämpöverkossa 2020-luvun aikana. Kaukolämpöverkko tarjoaa lämmityksen 250 000 loppukäyttäjälle kodeissa ja toimistoissa.

Vuonna 2016 alkanutta kehitystyötä kiihdytettiin viime syksyllä asettamalla uudeksi välitavoitteeksi kivihiilestä luopuminen vuoden 2025 aikana. Kiihdytettyä hiilineutraalisuusprojektia kutsutaan nimellä Espoo Clean Heat.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark allekirjoittivat 29.1.2020 uuden sopimuksen, jolla jatketaan yhteisten energiatavoitteiden toteuttamista ja kaupunkiratkaisujen kehittämistä.

”Kaukolämmön tekeminen hiilineutraaliksi on Espoon merkittävin ilmastoteko ja auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Espoolle on tärkeää olla edelläkävijä myös energia-asioissa ja arvostamme hyvää yhteistyötä Fortumin kanssa”, Mäkelä sanoo.

”Puhtaaseen energiaan siirtyminen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja me Fortumissa halumme vauhdittaa siirtymää innovatiivisilla ratkaisuilla. Määrätietoinen eteneminen kohti hiilineutraalia kaukolämpöä ja edelläkävijyys kotikentällämme Espoossa on meille kunnia-asia. Olen iloinen hyvästä yhteistyöstä Espoon kaupungin kanssa, sillä kaupunki on avainasemassa tämän muutoksen mahdollistajana”, Lundmark sanoo.

Hukkalämpöjen hyödyntämistä, geotermistä energiaa ja älykkäitä ratkaisuja

Kaukolämmön hiilineutraali tuotanto Espoossa otti viime vuosikymmenellä harppauksia muun muassa jätevesien hukkalämpöjen hyödyntämällä. Viime vuonna tuotannosta noin neljäsosa oli jo hiilineutraalia ja tänä vuonna osuus kasvaa 40 %:iin, kun Kivenlahden biolämpölaitos ja Otaniemen geoterminen laitos aloittavat toimintansa ja kun toinen kivihiiliyksiköistä suljetaan Suomenojan voimalaitoksella. Suunnitelman mukaan viimeisen kivihiiliyksikön sulkeminen nostaa hiilineutraalin kaukolämmön tuotannon osuuden jo 85 %:iin vuonna 2025. Korvaavien ratkaisujen löytämisessä keskitytään ensisijaisesti polttovapaisiin ratkaisuihin.

Fortum ja Espoon kaupunki tekevät yhteistyötä datakeskustoimintaan soveltuvien tonttien löytämiseksi ja datakeskustoimijoiden saamiseksi Espooseen. Datakeskuksesta syntyy mittavasti hukkalämpöä, joka olisi mahdollista hyödyntää kaukolämpöverkossa. Suurella 100 MW:n datakeskuksella lämmittäisi jopa kolmasosan Espoon, Kauniaisen ja Kirkkonummen alueen kaukolämpöverkosta.

”Parhaimmillaan datakeskustoimija voisi toimia hiilinegatiivisesti, kun sen käyttämä sähkö olisi hiilineutraalia ja sen tarjoamat hukkalämmöt korvaisivat fossiilista kaukolämmöntuotantoa. Datakeskustoimijoille toiminnan ekologisuus on avainasia”, asiakkuusjohtaja Pasi Kokko Fortumilta sanoo.

Tuotannon nopeiden päästövähennysten lisäksi myös Fortum kehittää Espoossa myös järjestelmätason energiatehokkuutta niin sanotun kulutusjouston kautta, jossa kulutushuippujen aikaan lämpö ohjataan tekoälyn avulla sinne missä sitä eniten tarvitaan. Näin vähennetään kulutushuippujen tuotantopiikkiä ja vähennetään päästöjä.

”Mukana järjestelmässä ovat jo kaikki Espoo Asuntojen vuokra-asunnot ja koulujen, päiväkotien sekä muiden kaupungin kiinteistöjen liittymiseksi käydään myös keskusteluja”, Espoon kaupungin kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala sanoo.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Pasi Kokko, asiakkuusjohtaja, Fortum, 040 169 2500
Pasi Laitala, kestävän kehityksen johtaja, Espoon kaupunki, 043 824 5427

www.espoocleanheat.fi