Matkaan sähköautolla – ota nämä asiat huomioon pitkällä ajomatkalla

Children, car and snow

Lomien lähestyminen tarkoittaa monille myös pitkien ajomatkojen lähestymistä. Rinteeseen, sukuloimaan tai vain rentoutumaan ajetaan usein Suomen läpi – tai kauemmaskin. Jos allasi on tällä kertaa sähköauto, kannattaa muutama asia huomioida, niin matkasta tulee onnistunut ja huoleton. 

1. Suunnittele matkasi hyvin

 • Suunnittele latauspaikat etukäteen ennen pitkää matkaa. Näin voit huoletta matkapäivänä rentoutua, kun tiedät, missä aiot pysähtyä lataukseen.
 • Fortumin Charge&Drive -sovelluksesta näet kaikki n 520 Fortum Charge&Drive -latauspistettä, joissa lähes jokaisessa on latauspaikka kahdelle autolle. Pikalatauspisteitä samaisesta verkostosta löytyy n. 60. Näillä pisteillä lataus onnistuu n. 20 minuutissa.
 • Pohjoismaiseen Fortum Charge & Drive -verkostoon kuuluu lähes 4000 laturia, joista noin 900 on pikalatauspisteitä. 
 • Sähköautoilu on Etelä-Suomessa jo varsin helppoa, ja latausten suhteen matkat  lännessä Vaasaan sekä idässä Imatralle ja Kuopioon ovat hyvin latauspisteiden saavutettavissa. Lapissakin on yli 10 latauspistettä; pohjoisin näistä latauspisteistä on Nuorgamissa.
 • Fortum Charge&Drive -sovelluksella voit myös aloittaa ja lopettaa latauksen – se vaatii vain maksukortin tietojen syöttämisen sovellukseen. 

 

Lataa Fortum Charge&Drive sovellus AppStoresta tai GooglePlaysta

 2.  Mukauta matka omalle sähköautollesi

 • Sähköautot ovat erilaisia. Tärkeintä on tuntea autosi, ja osata ladata se.
 • Mukauta matkasi sen mukaan, millaisen ajomatkan omalla autollasi voi tehdä ennen seuraavaa latausta.
 • Ota huomioon myös muu liikenne ja siihen liittyvät vaihtelut ajamisessa.

 3. Ota huomioon myös muut auton lataajat

 • Vaikka latausverkosto on varsin kattava –  ja laajenee koko ajan, saattaa etenkin lomakausina suosituille latauspisteille kertyä jonoa. 
 • Jos ajat pitkin reittejä, joilla on hyvin latausasemia, ja näet jonon suunnitellulla latauspisteelläsi, mieti, voitko ajaa seuraavaan latauspisteeseen.
 • Akkua suositellaan ladattavan enintään 80 prosenttiin. Sen jälkeen yleensä latausnopeus laskee huomattavasti, koska virta kulkee autoon hitaammin. Jos olet käyttänyt pikalaturia, kannattaa 80 prosentin latauksen jälkeen siirtyä tavalliselle laturille, sillä latausnopeus on tuolloin sama.
 • Kun et varaa pikalaturia loppulatauksen ajan turhaan, huomioit muut lataajat, jotka voivat tarvita pikalaturia sillä hetkellä enemmän – näin lataaminen on sujuvaa kaikille osapuolille liikenteessä.

 4.  Varaudu lämpötilan muutoksiin

 • Muista, että kylmä sää vaikuttaa autosi latausaikaan. Jos auto ei ole ollut yöllä lämmityksessä ja lataat sitä pitkän ja kylmän yön jälkeen, se latautuu selvästi hitaammin kuin akun lämpötilan ollessa normaali. Kylmälle akulle ei kannata siis käyttää pikalaturia, vaan tavallinen laturi on parempi vaihtoehto. Jos autossa on vielä virtaa, voit myös ajaa, kunnes auto on lämmennyt, ja ladata sitten seuraavalla pikalatauspisteellä pikalaturissa.  
 • Paras latausteho saadaan, kun auto on lämmin ja akussa vain vähän virtaa jäljellä.
 • Talvikelillä on hyvä myös ylipäänsä olla vilttejä ja lämpimiä vaatteita mukana varalta – kaikilla pitkillä automatkoilla.

 5. Ota matkalle latauskaapeli mukaan

 • Matkoilla kannattaa olla mukana latauskaapeli, jossa on tyypin 2 liitäntä keskipitkälle lataukselle, ja joka sopii autollesi. Jos pysähdyt esimerkiksi yöpymisen ajaksi tai teet muuten pidemmän pysähdyksen paikassa, jossa on sähkölatausmahdollisuus, sinun ei välttämättä tarvitse pysähtyä tällöin erikseen lataamaan. 

6. Aja turvallisesti – valitse reitit, joilla on hyvin latauspisteitä

 • Jos pystyt, valitse reittisi niin, että sen varrella on mahdollisimman paljon latauspisteitä.  Sitten voit ohittaa latausaseman reitillä helpommin, jos latauspisteellä on jonoa tai asema on jostain syystä poissa käytöstä. 

Lataa Fortum Charge & Drive Charging -sovellus  AppStoresta tai GooglePlaysta

7. Fortumin sovellus näyttää päivitetysti latausasemat

 • Autosi navigaattori tai Google maps ei aina välttämättä näytä päivitettyä latausasemalistaa. Fortum Charge & Drive -sovelluksessa on latauskartta, josta löydät lähimmän latauspisteeseen.

 8.  Lataa, kun pystyt – älä silloin, kun sinun on pakko

 • Yleinen ohjenuora on, että jos ajat vapaan latauspisteen ohi, kannattaa pysähtyä lataamaan, vaikka olisitkin suunnitellut pysähtyväsi vasta esimerkiksi seuraavalla latausasemalla. 
 • Seuraavalla latauspisteellä voi olla ruuhkaa, joten vapaat asemat kannattaa hyödyntää – lataa siis, kun voit, älä odota siihen, että on aivan pakko.

9. Säästä energiaa – pidä taukoja

 • Monet latausasemat ovat myös taukopaikkoja, joten voit pitää ruoka- ja verryttelytaukoja samalla kun lataat autoasi.
 • Pitkällä matkalla tauot tekevät ajosta turvallisemman, jolloin pysyt energisempänä ratissa pitkällä matkalla. Auton lataus rytmittää parhaimillaan matkaa juuri sopivasti, eikä pitkä matka käy liian rasittavaksi.