Pörssitiedote

Fortum myy kaukolämpöliiketoimintansa Joensuussa noin 530 miljoonalla eurolla

20 joulukuu 2019, 15:30

joensuu-CHP 1980

FORTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 20.12.2019 KLO 15.30

Tiedoteluokka: Muut pörssin sääntöjen nojalla julkaistavat tiedot

Fortum on tänään sopinut Joensuun kaukolämpöliiketoimintansa myynnistä Savon Voima Oyj:lle. Kaupan velaton kokonaisarvo on noin 530 miljoonaa euroa. Fortum arvioi kirjaavansa City Solutions -segmentin vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen tulokseen noin 430 miljoonan euron verottoman myyntivoiton. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja kauppa odotetaan saatettavan päätökseen vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kesäkuussa 2019 Fortum tiedotti harkitsevansa Joensuussa ja Virossa sijaitsevien kaukolämpöliiketoimintojensa strategisia vaihtoehtoja. Vaihtoehdot Viron liiketoimintojen osalta ovat edelleen harkinnassa. Strategiansa mukaisesti Fortum arvioi liiketoimintojaan säännöllisesti ja pyrkii luomaan lisäarvoa optimoimalla tuotantorakennettaan.

”Joensuun kaukolämpöliiketoiminnan keskiössä on erittäin tehokas ja moderni lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos. Toimenpiteet laitoksen hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi on pääosin toteutettu ja yksityiskohtaiset suunnitelmat laitoksen muuttamiseksi kokonaan hiilineutraaliksi on tehty. Liiketoiminnan myynti herätti suurta kiinnostusta ja tarjosi meille hyvät mahdollisuudet valita ostajaksi luotettava yhtiö, jonka tavoitteena on kehittää liiketoimintaa edelleen paikallisesti. Suomessa voimme nyt keskittyä kaukolämmön tuotannon muuttamiseen hiilineutraaliksi ja kivihiilestä luopumiseen Espoossa vuoden 2025 aikana”, sanoo Fortumin City Solutions -divisioonan johtaja Per Langer.

” Laajentuminen nykyisen verkkoalueemme läheisyydessä sijaitsevaan Joensuun kasvavaan kaukolämpöverkkoon on meille loistava tilaisuus toteuttaa kasvustrategiaamme. Meillä on hyvät mahdollisuudet yhdessä nykyisen tiimin kanssa kehittää liiketoimintaa edelleen ja jatkaa Fortumin laatiman suunnitelman mukaisesti siirtymistä turpeesta biopolttoaineen käyttöön Joensuun kaukolämmön tuotannossa”, sanoo Savon Voima Oyj:n toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Vuonna 2018 Joensuun laitos tuotti noin 550 gigawattituntia (GWh) lämpöä ja noin 240 GWh sähköä. Toiminnot työllistävät tällä hetkellä kolme Fortumin työntekijää, jotka siirtyvät liiketoiminnan mukana vanhoina työntekijöinä. Käyttö- ja kunnossapitopalvelut on ulkoistettu.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätiedot:

Media:
Timo Piispa, johtaja, Heating and Cooling Finland, puh. 050 453 2758

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh.040 515 1531
Måns Holmberg, päällikkö, sijoittajasuhteet ja talousviestintä, puh. 044 518 1518
Rauno Tiihonen, päällikkö, sijoittajasuhteet, puh. 010 453 6150

Jakelu:
Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.fortum.fi