Sijoittajauutinen

Fortum laajentaa pohjoismaisten tuulivoimalaitostensa omistuspohjaa

20 joulukuu 2019, 16:45

windmill

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 20.12.2019 KLO 16.45

Fortum on tänään allekirjoittanut sopimuksen pohjoismaisten tuulivoimalaitostensa 80 %:n osuuden myynnistä Credit Suisse Energy Infrastructure Partnersin (CSEIP) hallinnoimille rahastoille. Fortum säilyttää 20 %:n vähemmistöosakkuuden sekä vastaa edelleen laitosten rakentamisesta ja operatiivisesta toiminnasta.

Kauppaan sisältyvät toiminnassa olevat Nygårdsfjelletin 32 megawatin (MW) ja Ånstadblåheian 50 MW:n tuulipuistot Norjassa, Solbergin 76 MW:n tuulipuisto Ruotsissa sekä rakenteilla oleva Kalaxin 90 MW:n tuulipuisto Suomessa. Lisäksi osapuolet ovat sopineet, että CSEIP:n hallinnoimat rahastot hankkii 80 %:n osuuden Sørfjordin 97 MW:n tuulipuistosta Norjassa sen käyttöönoton jälkeen. Sørfjordin tuulipuiston rakentaminen on vielä kesken. Osa kapasiteetista on jo käytössä ja loput on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2020 kolmannen neljänneksen loppuun mennessä. Fortum ja CSEIP ovat myös asettaneet tavoitteeksi rakentaa uusi 154 MW:n tuulipuisto Ruotsin Sävariin myöhäisemmässä vaiheessa. Tämä kasvattaisi yhteisomistuksessa olevan kapasiteetin noin 500 MW:iin.

Myytävän 80 %:n osuuden velattoman kokonaisarvonarvioidaan olevan noin 250 miljoonaa euroa, josta 170 miljoonaa euroa kohdistuu vuoden 2020 ensimmäiselle vuosineljännekselle. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisia viranomaislupia EU:ssa ja se odotetaan saatettavan päätökseen vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kaupalla on pieni positiivinen vaikutus Generation-segmentin vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Fortum jatkaa myös muiden, varhaisessa kehitysvaiheessa olevien pohjoismaisten tuulivoimaprojektien kehitystyötä.

“Olemme erittäin sitoutuneita tuulipuistoihimme ja tuulivoiman pitkän aikavälin kehitystyöhön Pohjoismaissa”, sanoo tuulivoimantuotannon johtaja Joonas Rauramo Fortumista. ”CSEIP on vakaa ja kokenut tuulivoimasijoittaja, erityisesti Pohjoismaissa. Tämä järjestely on osa Fortumin pääoman kierrätys -liiketoimintamallia, joka keventää taserakennetta, vapauttaa pääomaa ja luo Fortumille mahdollisuuden käyttää ydinosaamistaan tuulivoimaloiden kehittämisessä, rakentamisessa ja operoinnissa Pohjoismaissa.”

”Halusimme sijoittaa tuulivoimaan Fortumin-kaltaisen vahvan ja omistautuneen yhteistyökumppanin kanssa ja olemme erittäin iloisia alkavasta yhteistyöstä. Fortumin kanssa. Fortum on selkeästi osoittanut asiantuntemuksensa ja sitoutumisensa tuulipuistojen rakentamiseen ja operointiin,” sanoo Credit Suisse Energy Infrastructure Partnersin liiketoimintajohtaja Tim Marahrens.

Fortumilla ja sen osakkuusyhtiöillä on yhteensä noin 3 000 MW aurinko- ja tuulivoimaprojekteja Pohjoismaissa, Venäjällä ja Intiassa. Hankkeiden kapasiteetista 713 MW on käytössä ja loput rakenteilla tai kehitteillä.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätiedot:

Joonas Rauramo, johtaja, Wind Generation, puh. 040 354 3732
Måns Holmberg, päällikkö, sijoittajasuhteet- ja talousviestintä, puh. 044 518 1518
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh.040 515 1531
Rauno Tiihonen, päällikkö, sijoittajasuhteet, puh. 010 453 6150

Credit Suisse Infrastructure Partners

Credit Suisse Energy Infrastructure Partners AG (CSEIP) hallinnoimat rahastot ovat erikoistuneet sijoittamaan energiasektoriin pitkällä aikavälillä. CSEIP hallinnoi 150 eläkerahaston ja vakuutusyhtiön puolesta erilaisia energiavaroja, kuten vesivoimaa, sähkönsiirtoa ja -jakelua, kaasunkuljetusta sekä merellä ja maalla sijaitsevia tuulipuistoja. CSEIP on yksi Pohjoismaiden johtavista maatuulivoimasijoittajista yli 2 gigawatin asennetulla kapasiteetillaan.