Lehdistötiedote

Montan ainutlaatuisen ylisiirtolaitteen pilottihanke etenee positiivisesti

21 marraskuu 2019, 08:32

Montan vesivoimalaitos, Suomi

FORTUM OYJ PAIKALLISLEHDISTÖTIEDOTE 21.11.2019

Lajissaan ainutlaatuinen kalojen ylisiirtolaite Oulujoella on houkutellut runsaasti taimenia ja lohia kesän ja syksyn 2019 aikana. Laitteeseen nousi 13.8 - 16.10. välisenä aikana yli 200 lohta ja lähes 300 taimenta.

Kehitystyön aikana on voitu todeta, että vaelluskala etsii aktiivisesti ulospääsytietä kaikenlaisista pyydyksistä. Yleensä se myös löytää toimivan keinon pakenemiseen. Näin on käynyt viime ja tänä vuonna myös ylisiirtolaitteessa, josta tänä vuonna kalojen karkaaminen on tapahtunut laitteen nielujen kautta.

Tänä kesänä on ylisiirtolaitteella myös saatu kiinni lohia ja taimenia. Pyydystetyt kalat toimitettiin ruokavirastolle tautitarkkailuun. Tautitarkkailu on todella tärkeä osa kalojen ylisiirtojen turvallista toteuttamista. Kalojen ylisiirtoja ei tänä syksynä päästy tekemään, koska kaikki kiinniotetut kalat osoittautuivat koiraiksi eikä kutupareja näin ollen ollut siirrettäväksi.

Kehitystyössä edistytty hyvin

Vuonna 2017 aloitettu ylisiirtolaitteen kehityshanke edistyy siis hyvin Oulujoella. Kesällä 2018 asennettujen kameroiden avulla on saatu arvokasta tietoa vaelluskalojen liikkeistä voimalaitoksen läheisyydessä.

"Oulujoelle rakentamamme ylisiirtolaite on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen pilottilaite. Siksi sen kehittäminen ja toimintojen säätö on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Ei riitä, että saamme tekniikan pelaamaan, lisäksi vaihtelevat myös olosuhteet joella jatkuvasti; Merikosken kalatietä pitkin nousevien kalojen määrä, vesimäärät, juoksutukset, veden lämpötila ja ilman lämpötila", ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen Fortumista kertoo.

Kehitystyö jatkuu talven ja kevään aikana

Ylisiirtolaitteen käyttö on päättynyt tämän vuoden osalta lokakuun puolivälin aikoina. Laitteen teknisen kehitystyön suunnittelu on sen sijaan täydessä käynnissä koko talven.

"Talven aikana pyrimme löytämään ratkaisun kalojen karkaamiseen kiinniottolaitteen nielun kautta. Nieluun tehdään kaksi erilaista lisäosaa, joita voidaan vaihdella olosuhteiden muutosten mukaan. Lisäksi pohdimme, millä uudistuksilla voisimme nykyisestään helpottaa laitteen käyttöä", Katri Hämäläinen luettelee.    

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, ympäristöasiantuntija, Fortum, +358401623901

Montan vesiloimalaitos, ylisiirtolaitteen toimintaperiaate

Katso video ylisiirtolaitteen toimintaperiaatteesta