Lehdistötiedote

Inkoon hiilivoimalaitoksen kaikki kattilarakennukset purettu ja 92 % materiaaleista kierrätetty

28 marraskuu 2019, 14:48

Inkoon piipun kaato 0627

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 28.11.2019

Fortumin Inkoon hiilivoimalaitoksen purku-urakka lähenee loppuaan. Viimeinen voimalaitoksen neljästä kattilarakennuksesta kaadettiin räjäyttämällä 14.11. 2019 ja toinen savupiipuista 27.11.2019

Tontilla seisoo enää neljännen yksikön turbiinisali ja porrastorni sekä voimalaitoksen toinen piippu, toinen vedenkäsittelylaitos ja ruokala. Loput rakennukset kaadetaan ja puretaan tulevan talven ja kevään aikana.

Inkoon voimalaitoksen neljä 250 MW:n yksikköä valmistuivat vuosien 1974 - 1978 välisenä aikana. Tuhannen megawatin tuotantoteholla mitattuna se oli Pohjoismaiden suurin hiilivoimalaitos.

Fortumin missiona on edistää asiakkaidensa ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Tavoitteen mukaisesti Inkoon voimalaitoksen nelosyksikkö suljettiin vuonna 2013, ja loput kolme yksikköä vuonna 2014. Päätös purkaa 40 vuotta käytössä ollut hiilivoimalaitos tehtiin vuoden 2016 alussa. Purkutyöt alkoivat keväällä 2017. Purku- ja tasoitustöiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 aikana. Fortum jatkaa missionsa mukaisesti hiilestä luopumista. Syksyllä 2019, yhtiö ilmoitti luopuvansa kivihiilen käytöstä Espoon kaukolämmöntuotannossa vuonna 2025.

Purkumateriaali kierrätetään

Inkoon hiilivoimalaitoksen purkumateriaalista on pyritty kierrättämään mahdollisimman paljon.

"Olemme saavuttaneet asettamamme tavoitteen kierrättää purkumateriaalista mahdollisimman paljon. Seurantatilaston mukaan olemme tähän mennessä onnistuneet kierrättämään lähes 92 % kaikesta purkumateriaalista", projektipäällikkö Juha Tella Fortumista kertoo.

Hiilivoimasta datakeskuksiin ja aurinkovoimaan

Vanhan hiilivoimalaitoksen purkamisen jälkeen voimalaitosalue ei jää käyttämättömäksi, vaan sekin "kierrätetään". Fortum tekee laajalla rintamalla töitä ja luo aktiivisesti edellytyksiä sille, että alueelle tulisi merkittävää uutta teollista toimintaa ja satoja uusia työpaikkoja.

Joddbölen alue on yksi Euroopan parhaista sijoituspaikoista esimerkiksi suurelle datakeskukselle. Alueella on erittäin vahva ja luotettava sähkön kantaverkko sekä mahdollisuus hyödyntää aikoinaan voimalaitoksen tarpeisiin rakennettua infrastruktuuria.

"Datakeskustoimijoille energiatehokkuus ja ekologisuus ovat tärkeitä päätöksentekokriteereitä. Inkoossa sähköverkosta saa CO2-vapaata sähköä, ja alueelle on mahdollista sijoittaa tarvittaessa myös suuri, kymmenien hehtaarien kokoinen aurinkovoimapuisto. Meillä ei ole vielä tiedossa investointipäätöksiä datakeskuksiin tai aurinkovoimaan liittyen, mutta olemme luottavaisia, että transformaatio hiilivoimasta uuteen teollisuuteen tulee tapahtumaan Inkoossa”, kehitysjohtaja Antti Kaikkonen Fortumista kertoo.  

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Juha Tella, projektipäällikkö, Fortum, 050 452 1713
Antti Kaikkonen, kehitysjohtaja, Fortum, 050 453 6308

 

Video Inkoon voimalaitoksen piipun kaadosta