Koko sähköverkko kiertää

05 lokakuu 2019, 15:00

Fortum on Suomen ainoa kierrätysyhtiö, joka pystyy kierrättämään koko sähköverkon eri materiaalit uusiokäyttöön.

Kun puretaan suuria voimalinjoja, niistä voidaan ottaa kierrätykseen sekä metallia että muovia. Aiemmin asiakas joutui tekemään valintoja, mihin puretut voimalinjat ja sähköpylväät toimitetaan ja vain osa niiden materiaaleista päättyi kierrätykseen. Nyt asiakas saa kierrätettyä samasta luukusta sekä metalli- että muovijätteen ja ongelmajätettä sisältävät pylväät.

Voimalinjat uusiokäyttöön

Ja näin se käy: metallijätteen lajittelu, leikkaus, murskaus ja granulointi tapahtuvat Fortumin tiloissa Ikaalisissa. Muovijäte ja ongelmajäte lähetetään Riihimäelle jalostuslaitokseen. Uusiometalli ja -muovi korvaavat neitseellisiä raaka-aineita ja kierrätysmuovista voidaan valmistaa esimerkiksi tiskiharjan varsia, ämpäreitä ja kukkaruukkuja. Yksi kilogramma kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseellisen raaka-aineen käyttämiseen. Vuosittain tuotettavien muovien kiertotalouden mukaisella uudelleenkäytöllä on mahdollista vähentää globaaleja ilmastopäästöjä miltei 500 miljoonaa tonnia.

Kierrätyspotentiaali kasvuun

Fortumilla katsotaan luottavaisin mielin tulevaan.
 

"Yhdessä kehittymällä saamme varmasti kierrätyspotentiaalin kasvuun. Lähes kaikki materiaali on mahdollista kierrättää ja jatkokäsitellä", jatkaa Fortumin kierrätysliiketoiminnan johtaja Toni Ahtiainen.

Jokainen kierrätetty kaapeli, muovipäällyste, muuntaja ja sähköpylväs ovat askelia oikeaan suuntaan, puhtaampaan tulevaisuuteen.