Lehdistötiedote

Fortumilta ja Spinnovalta maailman ensimmäiset vehnänoljesta tehdyt vaatteet

15 lokakuu 2019, 21:00

TIEDOTE paita ja hame

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 15.10.2019

Vancouver, brittiläinen Kolumbia: Fortum, joka rakentaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia kiertotaloudessa, ja kestävän kehityksen mukaisia tekstiilikuituja valmistava Spinnova Oy ovat tänään esitelleet ensimmäisen tuotekehitysyhteistyöllä kehitetyn prototyypin. Tuotekehityksessä on keskitytty valmistamaan aidosti kestävän kehityksen mukaista tekstiilikuitua vehnänoljesta.

Fortum ja Spinnova esittelevät maailman ensimmäiset vehnänoljesta eli maatalousjätteestä valmistetut vaatteet Vancouverin Textile Exchange Sustainability Conferencessa 15.-17. lokakuuta. Vaatteisiin kuuluu neulottu t-paita sekä jakku ja hame, jotka on tehty kudotusta kankaasta orgaaniselle puuvillaloimelle.

Prototyypin materiaali on ainulaatuinen myös sen hankinnan, prosessoinnin ja valmistuksen erittäin pienestä ympäristövaikutuksesta, joka on varmistettu elinkaarianalyysilla (LCA).

- Olemme hyvin tyytyväisiä voidessamme lanseerata tämän mullistavan kankaan. Tänä päivänä vehnänolki lähinnä hylätään tai jopa poltetaan pelloille. Nyt sitä voidaan käyttää lukuisiin tekstiilisovelluksiin, mikä avaa valtavia näkymiä maailmanlaajuisesti. Yhteistyö on konkreettinen askel Fortumin strategiassa rakentaa mahdollisuuksia uusille merkittäville liiketoiminnoille, jotka parantavat resurssitehokkuutta ja tarjoavat älykkäitä ratkaisuja puhtaampaan maailmaan. Haluamme kutsua tälle matkalle myös muita alan avaintoimijoita, sanoo Fortumin biopohjaisten ratkaisujen johtaja Heli Antila.

- Olemme kaikki hyvin ylpeitä tästä uskomattomasta yhteistyön saavutuksesta! Pääsimme erittäin nopeasti ensimmäisistä testeistä todellisiin, houkutteleviin kangasmateriaaleihin. Tämä osoittaa, että vehnänolkipohjaisesta kuidusta on hyvää vauhtia tulossa aidosti korvaava tuote, joka on myös äärimmäisen kestävä, sanoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.

Osapuolet julkaisivat kumppanuutensa aiemmin tänä vuonna testattuaan erilaisia biomassoja. Nyt esiteltävä olki prosessoitiin ensin erittäin kestävällä fraktiointiteknologialla, jonka on kehittänyt Fortumin osakkuusyhtiö Chempolis Oy. Spinnovan teknologia, joka on tällä hetkellä pilotointivaiheessa, muuttaa mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) suoraan kuiduksi mekaanisesti ilman liuottamista tai haitallisia kemiallisia prosesseja. Nyt esiteltävän asun kuidut valmistettiin Spinnovan pilotointilaitoksessa Suomessa, mikä merkitsee myös että Spinnovan teknologiaa voidaan soveltaa useisiin biomassoihin ilman teknologian lisäkehittämistä.

Fortumin ja Spinnovan tavoite on vakiinnuttaa kestävän kuidun tuotanto Fortumin tulevissa biojalostamoissa, jotka käyttävät jäännösbiomassaa kuten maatalouden jätettä. Biomassa prosessoidaan materiaaleiksi lignoselluloosaperäisiin biotuotteisiin ja selluloosatuotteisiin. Jalostamot perustuvat fraktiointiteknologiaan, jonka ansiosta vehnänolki voidaan hyödyntää erittäin resurssitehokkaasti ja valmistuksen ympäristövaikutus on merkittävästi pienempi kuin muissa prosessointiteknologioissa.

Spinnova, Fortum ja vaatteet ovat esillä tapahtumassa 15.-17.10. osastolla 35.

Lisätietoja:
Heli Antila, johtaja, biopohjaiset ratkaisut, puh. 040 571 7188, heli [piste] antila [ät] fortum [piste] com

Janne Poranen, toimitusjohtaja, Spinnova Oy, puh. 0400 138 711, janne [piste] poranen [ät] spinnova [piste] com

Lisää aiheesta:

https://www.fortum.fi/media/2019/05/fortum-kaynnistaa-kumppanuuden-spinnovan-kanssa-kasvattaakseen-edelleen-biopohjaista-ekosysteemiaan

https://www.fortum.fi/yrityksille-ja-yhteisoille/bio2x/bio2x-arvokkaita-lopputuotteita-biomassasta

https://www.fortum.fi/media/2016/10/fortum-ja-taaleri-sijoittavat-chempolikseen

Spinnova

Spinnova on suomalainen teknologiayhtiö, joka kehittää ekologista, mullistavaa teknologiaa selluloosapohjaisen tekstiilikuidun tuotantoon. Spinnovan patentoituun menetelmään ei sisälly lainkaan haitallisia kemikaaleja tai sivu- tai jätevirtoja, mikä tekee kuidusta maailman ekologisimman. Spinnova on sitoutunut käyttämään raaka-aineinaan vain FSC-sertifioitua puuta tai jätevirtoja. Spinnovan tavoite on kaupallistaa kuitutuotteensa globaalisti, yhteistyössä merkittävien tekstiilialan brändien kanssa. www.spinnova.fi