Lehdistötiedote

Fortum ja Neste solmivat pitkän sähkönmyyntisopimuksen Kalaxin tuulivoimalasta

22 lokakuu 2019, 09:39

Kalax tuulivoima havainnekuva

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 22.10.2019

Fortumin tavoitteena on edistää yhdessä asiakkaidemme ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa ratkaisuja kohti puhtaampaa maailmaa. Osana strategiamme toteutusta aloitimme keväällä 2019 Kalaxin 90 MW:n tuulipuiston rakentamisen Närpiössä. Nyt Fortum ja Neste ovat allekirjoittaneet 12 vuoden sähkönmyyntisopimuksen (PPA) hankkeeseen liittyen. Sopimus kattaa 70 % laitoksen tuotannosta. Laitos koostuu 21 tuuliturbiinista, ja sen vuosituotanto tulee olemaan yli 0,3 terawattituntia (TWh). Laitoksen arvioitu valmistuminen on vuoden 2020 loppupuolella.

”Olemme erittäin iloisia, että voimme myydä kilpailukykyistä ja kotimaista uusiutuvaa energiaa Nesteen kaltaiselle kumppanille. Jaamme Nesteen kanssa paitsi yhteisen historian, myös vision hiilineutraalista yhteiskunnasta sekä tulevaisuuden energiajärjestelmästä, joka perustuu päästöttömiin energiamuotoihin”, kertoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

“Liiketoimintamme keskittyy päästöjen vähentämiseen ja kiertotalouden vauhdittamiseen yhteiskunnassa. Olemme asettaneet kaksi kunnianhimoista ilmastotavoitetta osana strategiaamme. Sen lisäksi, että tarjoamme asiakkaillemme uusiutuvia ja kiertotalousratkaisuja, olemme myös sitoutuneet pienentämään oman tuotantomme hiilijalanjälkeä. Sijoitukset kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ovat osa tätä. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Fortumin kanssa, ja tämä ensimmäinen tuulivoimasopimus vain syventää kumppanuuttamme”, kommentoi Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Fortum aikoo jatkaa kasvua päästöttömässä sähköntuotannossa pohjautuen vahvaan osaamiseensa ja tavoittelee aurinko- ja tuulivoimakapasiteettinsa kasvattamista usean gigawatin kokoluokkaan. Fortumin liiketoimintamalli uusiutuvassa energiantuotannossa kattaa aurinko- ja tuulivoiman kehittämisen ja rakentamisen sekä laitosten käytön. Kevyen taserakenteen säilyttämiseksi yhtiö hyödyntää kumppanuuksia ja erilaisia yhteistyömuotoja.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Joonas Rauramo, Vice President, Wind, puh. 040 354 3732, joonas [piste] rauramo [ät] fortum [piste] com (joonas[dot]rauramo[at]fortum[dot]com)
Mikko Iso-Tryykari, Kehitysjohtaja, Wind, puh. 050 453 2650, mikko [piste] iso-tryykari [ät] fortum [piste] com (mikko[dot]iso-tryykari[at]fortum[dot]com)

Lisää aiheesta:

Mikä on PPA? (Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys)

  • PPA = power purchase agreement (sähkönhankintasopimus)
  • Tyypillisesti suuri sähkönkäyttäjä sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen kiinteään hintaan esimerkiksi 10-20 vuoden ajan.
  • PPA-sopimus tarjoaa sopimuksen molemmille osapuolille ennustettavuutta ja vakautta.
  • Merkittävät sähkönkäyttäjät pyrkivät pitkäaikaisilla sopimuksilla sitomaan kuluttamansa sähkön (tai osan siitä) tiettyyn hintatasoon. Myös toiminnan kestävyyskysymykset ovat oleellisia monelle suurelle sähkönkuluttajalle, ja tuulivoimaa koskevalla PPA-sopimuksella he varmistavat päästöttömän uusiutuvan sähkön saatavuuden käyttöönsä.
  • Ensimmäinen Suomessa laadittu tuulivoimatuotantoa koskeva PPA-sopimus julkistettiin kesällä 2018. Viimeisin julkisuudessakin käsitelty tuulivoimaan liittyvä PPA oli syyskuun lopussa julkaistu Googlen PPA-sopimus suomalaisten tuulipuistojen kanssa.
  • Muualla maailmassa erityisesti uusiutuvaa energiaa koskevien PPA-sopimusten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja myös Suomessa PPA-sopimusten odotetaan lisääntyvän.