Kotilataus – se todella on helppoa!

Tilaa kotilataus!
Kotilataus

Lataaminen on sähköautoa harkitsevan ykköskysymys

Lähes kaikki sähköauton hankintaa harkitsevat pohtivat, miten, missä ja millä hinnalla se ladataan. Ja syystäkin. Sähköautohan käyttää suuren osan ajastaan pysäköitynä itsensä lataamiseen. Lataus öisin kotona on kätevää ja auto on aina aamulla valmiina palvelukseen.

Tavallisessa ajossa akkuja ei yleensä ajeta tyhjäksi, jolloin yön yli lataaminen kotilatauksessa on mutkattominta. Sähköautoilija kehittääkin itselleen tavallisesti latausrutiinin, jonka mukaan ajaa ja lataa ilman, että siitä on tehtävä sen kummempaa numeroa.

Uudempien taloyhtiöiden parkkitiloissa on jo normina latausmahdollisuudet, mutta jos sattuu asumaan vanhemmassa talossa, lataus täytyy toki järjestellä erikseen.

Taloyhtiön päätös

Taloyhtiöissä käydäänkin nyt vilkasta keskustelua, miten asukkaille saisi latauspaikkoja taloyhtiön parkkipaikalle. Kuinka vaikea projekti se on? Mitä latausinfran rakentaminen vaatii?

Latauspaikkojen rakentaminen edellyttää kiinteistön omistajien (esim. taloyhtiössä osakkaiden) päätöstä, jonka lähtökohtana on osakkaiden yhdenvertainen kohtelu, kun jaetaan rakentamis-, ylläpito- ja käyttökustannuksia.

Helpointa on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään. Tämä usein myös riittää, koska kaikkiin ruutuihin ei vielä ole sähköautoa tulemassakaan. Ja jos taloyhtiön kapasiteetti sitten riittää, latauspisteiden toteuttamisesta ja jatkossa kapasiteetin lisäämisestakin voidaan päättää yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä.

Älykäs, skaalautuva ja turvallinen Fortum Charge & Drive -kotilataus vastaa kaikkien sähköautoilijoiden kotilataustarpeisiin. Palvelu sopii hienosti sekä omakotiasujille että taloyhtiöihin.

Jokaisen latauspaketin kiinteään kuukausihintaan sisältyy laitteiston perusasennus- ja huoltokustannukset sekä käytetty lataussähkö. Asiakas voi kätevästi valita sopivimman ratkaisun neljästä eri vaihtoehdosta, ajokilometrien ja tarpeiden mukaan.

Fortum kartoittaa sähkötekniset valmiudet ja mahdolliset muutostarpeet. Kartoitus antaa tarpeelliset tiedot ja kustannusarvion isännöitsijälle ja hallitukselle latauspisteiden rakentamisesta. Samalla selvitetään myös sähköliittymän riittävyys. Jos liittymää on suurennettava, verkkoyhtiötä on pyydettävä suunnittelemaan tarvittavat vahvistukset sähkön jakeluverkkoon.

Asiakas saa aina kartoituksen lopputuloksena selkeän näkemyksen kiinteistön latausmahdollisuuksista tällä hetkellä ja myös tulevaisuudessa vastaan tulevat kiinteistön mahdolliset päivityskohteet ja pullonkaulat selviävät kartoituksesta.

Kartoitusvaiheessa voidaan miettiä myös aurinkosähköä vaihtoehtona – se voi olla toteutuskelpoinen ja vastuullinen ratkaisu verkkovirran tukena.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n 35 %:n investointituki

Jos taloyhtiö haluaa suunnitella latausratkaisua pidemmällä tähtäimellä, tai jos alusta asti tarvitaan latausmahdollisuus vähintään viidelle autolle, kannattaa hyödyntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n 35 %:n investointituki. ARA tukee latauspisteiden rakentamista ja taloyhtiön sähköjärjestelmän, kuten sähköpääkeskuksen ja kaapelointien kapasiteetin kasvattamista.

Suunnittelu ja mitoitus kannattaa tehdä huolella ja rakentaa järjestelmä kokonaisuutena niin, että se huomioi myös taloyhtiön muun sähkön käytön tarpeen. Kyseessä on ns. dynaaminen kuormanhallinta, jossa automatiikka ohjaa lataustehoja taloyhtiön sähkönkäyttöä optimoiden niin, että pienemmästäkin pääkeskuksesta riittää virtaa sekä saunan kiukaille että autojen lataamiseen kaikissa olosuhteissa.

Aina lataustoteutusta suunniteltaessa ja rakentaessa on tärkeää huomioida ns. dynaaminen kuormanhallinta. Dynaamisuudella keskitytään tässä kuormaan latureiden välillä, ei kaikkien latureiden ja kiinteistön muun kulutuksen välillä.

Täyssähköauton ja lataushybridin sähkönkulutus on noin 15–25 kWh/100 km, eli Suomessa per auto noin 2 700–3 600 kWh/vuosi (18 000 km/vuosi). Kulutus vaihtelee melkoisestikin automallin, ajokilometrien ja ajotyylin mukaan.

Fortum Charge & Drivella on tarjolla myös kevyt ratkaisu vain muutamien latauspaikkojen asentamiseksi taloyhtiöille. Palvelu on isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle vaivaton ja helppo ratkaisu, jossa kustannukset kohdistuvat sähköautoilijalle.

Yksittäisen latauspisteen rakentaminen on teknisestikin helppoa, siihen riittää yhden sähkönkulutuspaikan lisääminen talon pääkeskukseen. Sähkönkulutus mitataan latureissa olevilla kWh-mittareilla. Fortum asentaa laitteet ja hoitaa maksuliikenteen kaikkien osapuolten puolesta. Näin on helppoa päästä heti liikkeelle ja ratkaisu riittää hienosti, kun on kyse muutaman ensimmäisen latauspisteen käyttöönottamisesta. Investointi on pieni ja riittää pariksi vuodeksi ensimmäisten sähköautoilijoiden tarpeisiin.

Älykkäiden latauslaitteiden veloitus reilusti käytön mukaan

Kaikki Fortumin älykkäät laitteet sisältävät kWh-mittarin. Käyttäjä aloittaa lataamisen tunnistautumalla, ja kustannukset veloitetaan suoraan asukkaalta vaikka kerran kuussa. Energian kulutus kohdentuu näin reilusti sen käyttäjälle.

Kaikki hoituu kätevästi etänä ilman taloyhtiön, isännöitsijän tai huoltomiehen vaivannäköä.