Verkkouutinen

Fortumin Loviisan voimalaitos varmistaa kakkosyksikön hätädieselgeneraattorien jäähdytysputkistojen kunnon alkavien vuosihuoltojen yhteydessä

15 elokuu 2019, 13:38

Loviisan voimalaitoksen kakkosyksikön hätädieselgeneraattoreiden jäähdytysputket uusittiin osana voimalaitoksen ikääntymisen hallintaa vuonna 2018. Heinäkuussa 2019 tehdyssä määräaikaiskokeessa havaittiin kakkosyksikön yhden hätädieselgeneraattorin uusissa jäähdytysputkissa kaksi peräkkäistä vuotoa. Selvitysten mukaan syy oli jäähdytysputkien värähtelyn aiheuttama metallin väsyminen. Värähtelyjä on havaittu myös muissa kakkosyksikön hätädieselgeneraattoreissa.

Hätädieselgeneraattorien tehtävä on varmistaa ydinvoimalaitoksen turvallisuusjärjestelmien sähkönsaanti, mikäli laitos ei tuota tai saa sähköä laitoksen ulkopuolisesta sähköverkosta.

Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa 18.8.2019. Kakkosyksikön hätädieselgeneraattoreiden jäähdytysputkien lisätarkastukset ja tarvittavat korjaukset tehdään vuosihuollon aikana.

Loviisan ykkösyksiköllä vastaavia hätädieselgeneraattorien putkiuudistuksia ei ole vielä toteutettu. Uudistusta jatketaan vasta, kun syy uusitun putkiston värähtelyihin ja materiaalin väsymiseen on selvinnyt.

Tapahtumalla ei ole merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta.

Lisätietoja:
Timo Eurasto, käyttöyksikön päällikkö, Loviisan voimalaitos, +358 50 455 4010
www.fortum.fi/loviisa