Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa

16 elokuu 2019, 09:00

Loviisan voimalaitos 1024x512

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 16.8.2019

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitosyksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

Normaalien määräaikaishuoltotöiden ja polttoaineen vaihdon lisäksi vuosihuolloissa toteutetaan molemmilla laitoksilla kunnossapitoon ja jatkuvaan parantamiseen liittyviä töitä, kuten primääriveden puhdistusjärjestelmän suodatuksen muutos. Muutoksen tavoitteena on primääripiirin epäpuhtauksien tehokkaampi suodattaminen, jonka ansiosta muun muassa vuosihuoltojen aikaisten säteilyannosten odotetaan pienenevän jatkossa merkittävästi. Digitalisaatiokehitys etenee, kun prosessijärjestelmien seurantaa kehitetään ottamalla käyttöön voimalaitoksen sisäinen valokuituyhteys, joka mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman tiedonsiirron tulevaisuudessa. Polttoaineesta vaihdetaan vuosittain neljäsosa uuteen.

Osana voimalaitoksen ikääntymisen hallintaa vuonna 2018 kakkosyksiköllä uusituissa hätädieselgeneraattoreiden jäähdytysputkissa havaittiin tämän vuoden heinäkuussa kaksi peräkkäistä vuotoa. Kakkosyksikön hätädieselgeneraattoreiden jäähdytysputkistojen tarkastukset ja tarvittavat korjaukset toteutetaan vuosihuoltojen aikana.

"Loviisan voimalaitoksen yksiköt pysäytetään vuorotellen kerran vuodessa vuosihuoltoja varten. Vaikka tänä vuonna ei olekaan isojen investointiprojektien toteutuksia, on vuosihuoltoihin keskitetty yhteensä reilut 5 000 kunnossapito- ja kehitystoimenpidettä. Näistä jokainen tulee tehdä ehdottoman huolellisesti ja tarkasti," kertoo Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas.

"Me Loviisan voimalaitoksella tunnemme vastuumme työn suorittamisesta taidolla ja turvallisesti hyviä työkäytäntöjä noudattaen, jotka ohjaavat sekä oman henkilöstömme että ulkopuolisten työntekijöidemme tekemistä laadukkaaseen lopputulokseen niin vuosihuolloissa kuin vuoden jokaisena päivänä," hän jatkaa.

Vuosihuoltoon osallistuu voimalaitoksen 500 työntekijän lisäksi lähes 800 ulkopuolista työntekijää. Noin 90 prosenttia työntekijöistä on suomalaisia. Lisäksi työntekijöitä tulee Ranskasta, Puolasta, Saksasta, Venäjältä ja Tšekeistä.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Thomas Buddas, apulaisjohtaja, Loviisan voimalaitos, puh. 010 455 3710

Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2018 oli 88,4 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa painevesilaitosten parhaita. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 7,79 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Fortum investoi vuonna 2018 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. www.fortum.fi/loviisa