Metallin uusi elämä

09 toukokuu 2019, 15:00

Tiedätkö, mitä kierrätetylle metallille tapahtuu? Kun tarpeettomaksi jäänyt metalli päätyy keräykseen, se punnitaan, lajitellaan, puhdistetaan ja murskataan. Sen jälkeen siitä valmistetaan uusioraaka-ainetta sulattamalla ja granuloimalla. Kierrätysmetallista valmistettu granulaatti on sellaisenaan valmis raaka-aine valmistavalle teollisuudelle. Siitä voidaan valmistaa kokonaan uusia metallituotteita tai osia laitteisiin, koneisiin ja rakennelmiin.

Metallin uusi elämä voi olla melkein mitä tahansa ja siksi metallin kierrätyksellä on merkittäviä vaikutuksia. Lisäämällä etenkin rauta- ja teräsromun määrää kierrätyksessä onnistutaan vähentämään jo merkittävästi hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa ollaan metallinkierrätyksen edelläkävijöitä – jopa 90 % metallista päätyy takaisin kiertoon ja sitä kautta kierrätysraaka-aineeksi teollisuudelle. Hyödyntämisaste on siis varsin suuri, mutta niin ovat jätemäärätkin.

– Lisäämällä hyödyntämisasteen lähelle 100 prosenttia saavutetaan jo todella merkittäviä ilmastovaikutuksia, muistuttaa Juuso Laakso Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta.

Kierrätysmetallin kysyntä teollisuuden raaka-aineena kasvaa, sillä metallien käyttö on jatkuvassa kasvussa ja malmista louhitun metallin hinnat ovat korkealla. Yhä useampi tuote valmistetaan kokonaan tai osittain kierrätysmetallista.

Rautaa käytetään teräksen valmistukseen ja teräksestä valmistetaan muun muassa osia autoihin, teollisuuteen ja erilaisiin kestävyyttä rakennelmiin. Ruostumaton teräs sopii vaativiin kohteisiin kestämään rasitusta ja ympäristön aiheuttamaa kuormitusta, sillä teräksellä on hyvä korroosionkestävyys.

Kuparin on arvokas metalli, sillä sen sähkönjohtokyky on erinomainen, eikä se reagoi veden tai hapen kanssa. Kuparista valmistetaan levyä, nauhaa, putkea, lankaa tai profiileja.

Alumiini kiertää taas tehokkaasti erilaisissa tuotantoketjuissa ja on siksi mitä otollisin kierrätettävä. Materiaalina alumiini on kevyt ja johtaa hyvin sähköä.

Miten sinä voit edistää metallien kiertotaloutta? Yritystoiminnasta syntyvä metallijäte on arvokasta raaka-ainetta, joka kannattaa kierrättää. Kierrätämme myös vaativat kohteet, kuten akut ja muuntajat, sillä lajitteluprosessimme on tehokas. Hyödynnämme kaikki prosessissa syntyvät sivuvirrat, kuten vaaralliset jätteet, muovit ja puumateriaalit.

Hyvää matkaa metalli – eilisen romu on huomisen raaka-aine.