Lehdistötiedote

Fortum osallistuu ensimmäistä kertaa Uniperin yhtiökokoukseen

21 toukokuu 2019, 16:30

fortum-sign-web

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 21.5.2019

Uniper SE:n varsinainen yhtiökokous järjestetään Düsseldorfissa Saksassa huomenna 22.5.2019. Fortum on Uniperin suurin osakkeenomistaja 49,99 prosentin omistusosuudellaan ja osallistuu yhtiökokoukseen nyt ensimmäistä kertaa. Fortumin julkinen ostotarjous Uniperista saatettiin päätökseen kesäkuussa 2018.

Pörssiyhtiön tavanomaisten yhtiökokousasioiden lisäksi kokouksen asialistalla on aktivistisijoittaja Cornwall GmbH & Co. KG:n (Elliott) tekemä ehdotus määräysvaltasopimuksesta ja KVIP International V L.P.:n (Knight Vinke) ehdotus Uniperin Venäjän tai Ruotsin toimintojen eriyttämisestä. Siitä lähtien, kun Fortum ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen Uniperista syksyllä 2017 olemme järjestelmällisesti viestineet, että aikomuksemme on olla rakentava ja luotettava omistaja Uniperille. Olemmekin tyytyväisiä Elliottin ja Knight Vinken tämän päiväisiin ilmoituksiin ehdotustensa poistamisesta yhtiökokouksen asialistalta.

Asialistalla on myös Elliottin viime vuoden yhtiökokouksessa tekemä, ja tähän vuoteen lykätty ehdotus käynnistää erityistarkastus Uniperissa koskien johdon toimintaa Fortumin ostotarjouksen aikana. Asialistalla on niin ikään viime vuodesta lykätty päätös vastuuvapauden myöntämisestä yhtiön johtoryhmälle vuodelta 2017.

Fortum ja Uniper ovat edistyneet keskusteluissa yhteisen vision luomiseksi yhtiöille. Fortum ei kuitenkaan vielä ole saanut tyydyttävää vastausta Uniperin toimintaan Fortumin ostotarjouksen aikana ja sen jälkeen. Nämä toimet osaltaan vaikuttivat rajoituksiin Venäjän viranomaispäätöksessä.

Fortum ei aio äänestää erityistarkastuksen käynnistämisen puolesta, sillä se aiheuttaisi kohtuutonta taakkaa Uniperille ja sen johdolle. Fortumin näkökulmasta ei kuitenkaan ole perusteltua myöntää vastuuvapautta johdolle, koska emme ole saaneet vastauksia epäselvyyksiä koskeviin kysymyksiimme. Fortum aikookin ehdottaa, että päätökset johtoryhmän vastuuvapauden myöntämisestä vuosilta 2017 ja 2018 lykätään seuraavaan yhtiökokoukseen, jotta osapuolet saavat lisäaikaa tyydyttävän ratkaisun löytämiseen.

“Odotan hyvää yhteistyötä Uniperin johtoryhmän kanssa, kun uusi toimitusjohtaja ja talousjohtaja aloittavat kesäkuussa. Avoinna oleviin seikkoihin on löydettävä ratkaisut, jotta voimme lähteä toteuttamaan yhteistä visiota yhtiöillemme”, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo.

Fortum Oyj

Viestintä

Lisätietoja Uniperin yhtiökokouksesta:
https://ir.uniper.energy/websites/uniper/English/6500/annual-general-meeting.html

Lisätietoja:

Media: 
Pauliina Vuosio, johtaja, projektiviestintä, puh. 050 453 2383

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Måns Holmberg, päällikkö, sijoittajasuhteet ja talousviestintä, puh. 044 518 1518
Rauno Tiihonen, päällikkö, sijoittajasuhteet, puh. 010 453 6150