Metalli kiertoon, kiitos!

07 huhtikuu 2019, 15:00

Metalliromulla on ruma kalske, mutta sitä on kierrätetty aikojen alusta lähtien. Jo kivikaudella metallista tai raudasta valmistetut työkalut tai esineet kerättiin talteen ja niistä saatiin arvokasta raaka-ainetta jatkokäyttöön. Näin tapahtuu edelleen. Metalliromua voi kierrättää periaatteessa loputtomasti – ja se kannattaa.

Suomessa etenkin teollisuudesta syntyvä metalliromu saadaan tehokkaasti talteen ja uusiokäyttöön. Suomen ympäristökeskuksen mukaan metalliromun hyödyntämisaste on kokonaisuudessaan jopa 90 prosentin luokkaa. Metalliteollisuudessa syntyvä ylijäämä eli ns. kiertoromu kerätään käytännössä täydellisesti, mutta hajanaisten metallivirtojen kierrätyksessä on vielä parantamisen varaa.

Kannattavaa kierrätystä

Metalli kuin metalli säilyttää arvonsa kierrossa. Yhä useampi metallituote valmistetaan uusiomateriaalista ja metallin kiertotaloudella on jo merkittäviä ilmastovaikutuksia. Metallin jalostaminen malmista kuluttaa yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin metallin valmistaminen kierrätysraaka-aineesta – kiertotaloudella on siis mittavia globaaleja vaikutuksia.

Metalliperäisiä romuvirtoja on kuitenkin runsaasti ja hyvin erilaisia. On hyvä muistaa, että metalliromu tulkitaan jätteeksi niin kauan kunnes se on viety lajiteltavaksi. Ympäristön kannalta on kuitenkin tärkeää saada romu kiertoon entistä tehokkaammin, eikä jättää sitä luonnon ja ympäristön rasitteeksi.
– Fortumille tuotu metalliromu jalostetaan lähes 100 prosenttisesti uudeksi metalliraaka-aineeksi, vaikka hävikkiä syntyykin raudan kohdalla hieman, kertoo sopimusasiakkuuksista vastaava Marcus Suokas.

Tänä päivänä metallin kierrätys on kuitenkin helpompaa kuin koskaan aiemmin.

– Hankalasti käsiteltävät romuesineet, kuten vaikkapa käytöstä poistetut verkkomuuntajat voi nyt sellaisenaan toimittaa käsiteltäväksi, eikä asiakkaan tarvitse osata esikäsitellä niitä mitenkään, jatkaa Suokas.

Fortumin omistaman Fincumetin toimitusjohtajan, Samuli Järvensivun mukaan Suomessa riittää edelleen työsarkaa metallin kierrätyksessä.

– Pienistä ja suurista virroista syntyy romua, joka pitää saada entistä tehokkaammin ja nopeammin jatkojalostukseen.

Metalli hinnoitellaan lajeittain ja kuormittain

Miksi metallin kierrätys sitten kannattaa? Jokaisella metallilajilla on oma hintaluokkansa ja sitten on sekalaista romua, joka hinnoitellaan erä- ja kuormakohtaisesti. Lähtökohtaisesti asiakkaalle kannattavinta olisi tehokas lajittelu, mutta aina se ei ole mahdollista, eikä se siten ole este kierrätykselle.

Suokas kertoo, että asiakkaalle räätälöidään sopivat keräysastiat, jotka noudetaan sopimuksen mukaan Ikaalisten laitokseen. Laitos ottaa kuitenkin vastaan romua kuin romua, kunhan siinä on metallia – esimerkiksi kaapeleita, sähköpylväitä, verkkomuuntajia ja koneteollisuuden ylijäämiä, kuten sorvilastua. Metalli hinnoitellaan lajittelun jälkeen ja siinä ohessa syntyneet muut jätteet, kuten muovi tai öljy toimitetaan jatkojalostukseen Fortumin laitokseen Riihimäelle.

Metalliromun kierrätys on paitsi ympäristöteko, mutta myös mahdollisuus arvioida yritystoiminnan vaikutuksia laajemmassa mittakaavassa. Fortumin sopimusasiakkaana käytössäsi on aina Boxcontrol, joka raportoi reaaliaikaisesti kaiken kierrätykseen liittyvän tiedon. Järjestelmä listaa keräykseen liittyvää tietoa, kuten jätelavojen tai -astioiden sijainnin ja määrän sekä erittelee romun tarkemmiksi materiaaleiksi. Näin yritys saa arvokasta tietoa, jota se voi hyödyntää esimerkiksi kannattavuuslaskelmissa tai vastuullisuusraporteissa.

Kysy lisää sopimusasiakkuudesta:

Marcus Suokas,

+358 400 316 682,

marcus [piste] suokas [ät] fortum [piste] fi