Lehdistötiedote

Hiilineutraalin kaukolämmön myynti moninkertaistui Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella

15 maaliskuu 2019, 09:00

Espoo Fortum

FORTUM PAIKALLISTIEDOTE 15.3.2019

Fortum myi Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämpöverkon asiakkaille viime vuonna lämpöä lähes saman määrän kuin vuotta aikaisemmin, mutta alkuperävarmennetun uusiutuvilla polttoaineilla tai hukkalämmöllä tuotetun EkoPlus-lämmön myyntimäärä kasvoi 140 prosentilla. Kaukolämpöä käyttää verkkoalueella noin 200 000 asukasta. Uusia asiakkaita liitettiin kaukolämpöverkkoon noin 33 MW:n tehon verran, mikä vastaa pienen lämpölaitoksen kapasiteettia.

"Huoli ilmastonmuutoksesta näkyy asiakkaiden aktiivisuudessa ja monet näkivät viime vuonna hyväksi vaihtoehdoksi hankkia oman lämmityksensä alkuperävarmennettuna EkoPlus-lämpönä. Valitsemalla EkoPlus-lämmön voi olla varma että oma osuus lämmöstä on tuotettu ilmastoystävällisesti uusiutuvilla ja päästöttömillä tavoilla esimerkiksi hukkalämpöjä hyödyntämällä", sanoo kaukolämpöliiketoiminnan asiakkuusjohtaja Pasi Kokko Fortumilta.

"2020-luvun loppuun mennessä kaikki kaukolämpö mitä myymme on hiilineutraalia. Olemme tehneet yhteiskuntasitoumuksen Espoon kaupungin kanssa siitä. Muutos on Espoon merkittävin ilmastoteko ja luonnollisesti kaukolämpö on silloin hiilineutraalia myös muilla verkon alueilla Kirkkonummella ja Kauniaisissa. Olemme suuren muutoksen edessä kun kaukolämmön tuotanto perustuu tulevaisuudessa hukkalämpöihin, geotermiseen lämpöön, sähköisiin lämpöpumppuihin ja uusiutuviin biopolttoaineisiin fossiilisten polttoaineiden sijaan. Esimerkiksi datakeskusten hukkalämpö on oivallinen keino hankkia hiilineutraalia lämpöä kaukolämpöverkkoomme. Nyt jo 16% kaukolämmöstä tuotetaan puhdistetun jäteveden ja datakeskusten hukkalämmöistä ", Kokko sanoo.

Ensi vuonna Kivenlahteen valmistuu uusi biolämpölaitos, joka korvaa Suomenojalta vanhan hiilikattilan. Uuden laitoksen käyttöönotto ja hiilikattilan sulkeminen nostavat kaukolämpöverkossa käytettävien uusiutuvien biopolttoaineiden osuuden noin kolmannekseen. Samalla fossiilisten polttoaineiden polttamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 90 000 tonnia vuodessa, mikä on noin 14 prosenttia Espoon kaukolämpötuotannon nykyisistä hiilidioksidipäästöistä. 

Fortumin kaukokylmän myyntimäärä Espoon alueella kasvoi 80% viime vuonna. Kaukokylmä on ekologinen viilennystapa, jossa lämpöpumpun lämmöntuotannossa syntyvää viileää vettä voidaan hyödyntää rakennusten viilentämiseen.

"Viime kesän helteet saivat varmaankin monet miettimään asuntojen viilennysratkaisuja varsinkin kerrostaloissa. Kaukokylmä soveltuu parhaiten uudiskohteisiin, se on energiatehokas ja huoleton viilennysmuoto", Kokko sanoo.

Lisätietoja:

Espoon kaukolämmön muutosmatka: http://www.fortum.fi/espoo

Lisää EkoPlus-lämmöstä: https://www.fortum.fi/ekoplus-varmistaa-kaukolamposi-uusiutuvilla-tuotettuna

Asiakkuusjohtaja Pasi Kokko, Fortumin Suomen kaukolämpöliiketoiminta, puh.  040 169 2500