Lehdistötiedote

Fortumin Tainionkosken vesivoimalaitoksen kakkoskoneisto peruskorjattu, tuotantoteho kasvoi 2 megawattia

23 tammikuu 2019, 08:27

Tainionkoski peruskorjauskuva Imatra 057

Tainionkosken vesivoimalaitoksen kakkoskoneiston peruskorjaus on valmistunut, ja laitos otettu taas kaupalliseen käyttöön 22.1.2019. Yli 65 vuotta vanha koneisto nykyaikaistettiin ja koneiston tehoa nostettiin noin 2 megawattia. Peruskorjausurakan myötä Tainionkosken voimalaitoksen tuotantoteho nousee arviolta 65,5 megawattiin.

Kakkoskoneiston peruskorjaus on osa kesällä 2016 aloitettua voimalaitoksen uusintaa. Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2016 huollettiin ykkös- ja kakkoskoneistojen tuloputken luukut. Kesällä 2017 käynnistyi voimalaitoksen ykköskoneiston ja kesällä 2018 kakkoskoneiston peruskorjaus. Tainionkosken vesivoimalaitoksen peruskorjausurakka jatkuu vielä touko-kesäkuussa 2019 kolmoskoneiston automaation ja turbiinisäätäjän uusimisella.

"Nyt valmistuneen kakkoskoneiston peruskorjauksessa uusimme turbiinin lähes kokonaan ja pintakäsittelimme vesiteiden teräsosat. Samalla uusimme generaattorin staattorin ja huolsimme muut generaattoriosat. Lisäksi uusimme koneistoautomaation, turbiinisäätäjän ja koneiston sähkölaitteita. Nyt peruskorjattu koneisto tuottaa päästötöntä vesivoimaa ehkä vielä toiset 65 vuotta", projektipäällikkö Juha Tella Fortumista kertoo.

Imatralla sijaitsevan Tainionkosken vesivoimalaitoksen peruskorjausurakka on yksi hanke Fortumin laajassa vesivoimalaitosten peruskorjausohjelmassa. Suomessa ja Ruotsissa toteutettujen vesivoimalaitosten peruskorjausten yhteydessä tehdyt koneistojen tehonkorotukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvattaneet Fortumin vesivoiman tuotantotehoa runsaalla 120 megawatilla ja sähköntuotantoa noin 250 gigawattitunnilla.     

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Juha Tella, projektipäällikkö, Fortum, +358 50 452 1713