Lehdistötiedote

Fortum valmistautuu Kivenlahden uuteen biolämpölaitokseen rakentamalla kaukolämpölinjan Kivenlahdesta Puolarmetsään

05 joulukuu 2018, 09:00

Fortum Kivenlahden uusi biolämpölaitos - havainnekuva

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 5.12.2018

Fortum aloittaa kaukolämpölinjan rakennustyöt Kivenlahdesta Puolarmetsään Espoossa. Putkiyhteydellä valmistaudutaan Kivenlahteen rakennettavaan biolämpölaitokseen, joka tulee vähentämään merkittävästi Espoon hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2020 aloittava uusi biolämpölaitos on merkittävä askel kohti Espoon hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa ja korvaa osan Espoon hiilipohjaisesta lämmöntuotannosta. Polttoaineena uudessa laitoksessa käytetään puuperäisiä polttoaineita, kuten hakkuutähteitä ja metsäteollisuuden sivutuotteita.

"Polttoaineena käytetään puuainesta, joka jää muilta teollisuudenaloilta käyttämättä. Puita ei siis kaadeta meidän polttoainetarpeisiin", Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Toijala sanoo.

Uusi laitos sijoittuu Kivenlahden nykyiselle laitosalueelle, jossa tuotetaan kaukolämpöä jo nyt kahdella puupellettikattilalla. Valmistelevat työt ovat jo käynnistyneet laitosalueella. Yli 40 miljoonaa euroa maksavan laitoksen teho riittäisi lämmittämään yli 21 000 omakotitaloa.

Laitos nostaa Espoon kaukolämpöverkossa käytettävien uusiutuvien polttoaineiden osuutta noin 60 prosentilla ja fossiilisten polttoaineiden polttamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 90 000 tonnia vuodessa, mikä on noin 14 prosenttia Espoon kaukolämpötuotannon nykyisistä hiilidioksidipäästöistä.

Uuteen laitokseen valmistaudutaan rakentamalla 5,6 kilometrin mittainen kaukolämpölinja Kivenlahden ja Puolarmetsän välille. Putkiyhteydellä siirretään uuden laitoksen myötä kasvavaa lämmöntuotantoa Kivenlahdesta muualle Espoon kaukolämpöverkkoon. Työt alkavat viikolla 49 Kukkumäentien läheisyydestä ja jatkuvat talven aikana Nöykkiönkadun suuntaisesti kohti Kivenlahtea. Tarkemman rakentamisreitin ja aikataulun voi nähdä sivuiltamme: fortum.fi/rakennammekaukolampoa. Rakentaminen ei vaikuta lämmitykseen eikä lämpimän veden käyttöön. Lähialueiden asukkaita informoidaan tarpeen mukaan. Rakennuttajana toimii Maintpartner Oy.

Espoossa kaukolämmöstä huolehtiva Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet yhteisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa osapuolet sitoutuvat yhdessä kehittämään Espoon kaukolämmöstä hiilineutraalin 2020-luvun loppuun mennessä. Hiilineutraali kaukolämpö on tärkein yksittäinen tekijä ilmastopäästöjen vähentämisestä Espoossa.

"Etenemme johdonmukaisesti kohti hiilineutraalia kaukolämpöä Espoossa. Pitkällä aikavälillä haemme erityisesti polttovapaita ratkaisuja, jotka perustuvat sähköiseen lämmittämiseen, hukkalämpöjen hyödyntämiseen ja geotermiseen lämpöön, Toijala sanoo.

Lisätietoja:

Johtaja Ilkka Toijala, Suomen kaukolämpöliiketoiminta, Fortum, puh. 040 820 2336

www.fortum.fi/rakennammekaukolampoa