Lehdistötiedote

Fortum ja Lidl sopimukseen ylijäämälämmön hyödyntämisestä avoimessa kaukolämpöverkossa

13 marraskuu 2018, 15:00

Fortumin avoin kaukolämpö

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 13.11.2018

Fortum on solminut sopimuksen ylijäämälämmön ostamisesta Lidlin Järvenpään jakelukeskuksesta. Fortum avasi kaukolämpöverkkonsa puhtaan lämmön tuottajille keväällä 2018. Järvenpään ja Tuusulan alueen kaukolämpö on jo suurelta osalta hiilidioksidivapaata.

Lidlin Järvenpäähän valmistunut jakelukeskus tuottaa vuodessa noin 700 MWh lämpöä Fortumin Järvenpään alueen kaukolämpöverkkoon. Määrä vastaa runsaan 40 omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta.

"Ilmastonmuutos on yksi kovimmista ihmiskunnan kohtaamista haasteista. Sen vastaisessa taistelussa olemme asettaneet tavoitteeksemme siirtyä kokonaan hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 2020-luvun aikana. Siirtymisessä kestävään, tehokkaaseen ja älykkääseen energiajärjestelmään panostamme erityisesti tuotantotapoihin, jotka eivät perustu polttoon. Tällaisia tuotantotapoja ovat esimerkiksi ylijäämälämpöjen hyödyntäminen ja geoterminen lämpö", kertoo Fortumin Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Toijala.

Fortum hyödyntää eri lähteistä syntyviä ylijäämälämpöjä tehokkaasti jo nyt. Yhtiöllä on useita suuria asiakkaita, jotka toimittavat kiinteistöissään ja muussa toiminnassaan syntyvää ylijäämälämpöä Fortumin avoimeen kaukolämpöverkkoon. Asuntoja lämmitetään Fortumin kaukolämpöverkoissa esimerkiksi datakeskuksissa, kiinteistöissä, teollisuuslaitoksissa, jätevesien puhdistamisessa ja jakelukeskuksissa syntyvällä ylijäämälämmöllä ­- lämmöllä, jota ei aikaisemmin hyödynnetty millään tavoin.

Lidlin kanssa solmittu sopimus on ensimmäinen julkisilla ylijäämälämmön ostohinnoilla tehty sopimus.

”Kesällä saamme runsaasti energiaa omasta aurinkovoimalastamme, mutta sitä myös kuluu jakelukeskuksen kylmätilojen viilentämiseen. Viilentämisen yhteydessä syntyvän lauhdelämmön taas voimme syöttää kaukolämpöverkkoon kaikkien käytettäväksi, eikä mitään mene hukkaan. Ylijäämälämmön hyödyntäminen ja kierrättäminen tukee osaltaan erinomaisesti kunnianhimoisia energiatavoitteitamme," Lidl Suomen kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen sanoo.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ilkka Toijala, Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja, Fortum, 040 820 2336
Lidl Suomi Ky, viestintä, + 358 9 2345 6400, media [ät] lidl [piste] fi