Verkkouutinen Lehdistötiedote

Fortum asentaa Pohjoismaiden suurimman akun tukemaan sähköverkon vakautta

28 marraskuu 2018, 10:00

Forshuvud

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 28.11.2018

Fortum ottaa käyttöön merkittävän akkuratkaisun Ruotsissa. Pohjoismaiden tähän mennessä suurin akku asennetaan Fortumin Forshuvudin vesivoimalaitokseen, joka sijaitsee Daljoessa Ruotsissa. Akkujärjestelmän teho on 5MW ja varastointikapasiteetti on 6,2 megawattituntia. Järjestelmän kokonaiskustannus on 3 miljoonaa euroa. 

”Akkuja ajatellaan  käytettävän  useimmiten energian  varastointiin. Nyt kokeilemme kuitenkin akun yhdistämistä vesivoimalaan sillä ajatuksella, että parannamme vesivoimalan kykyä toimia pohjoismaisen sähköverkon säätövoimana”, sanoo Fortumin vesivoimalaitosten omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Martin Lindström

”Akun erittäin nopea vasteaika parantaa Forshuvudin vesivoimalaitoksen säädön nopeutta ja tarkkuutta, joten pystymme tuottamaan entistä parempaa palvelua kantaverkkoyhtiöille. Toivomme, että tämä merkittävä innovaatio auttaa meitä saavuttamaan nopeammin Ruotsin kunnianhimoiset uusiutuvan energian käyttötavoitteet ja luomaan entistä puhtaampaa maailmaa.”

Ruotsin tavoitteena on siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee sään mukaan, joten sähköverkon on oltava entistä joustavampi, jotta tuotanto ja kulutus ovat aina tasapainossa. Verkon oikean taajuuden ylläpitäminen on välttämätöntä sähköjärjestelmän toiminnan kannalta. 

Monet voimalaitokset tuottavat lisätehoa tai vähentävät tehoa, jotta verkon taajuus pysyy 50 hertsissä. Tasapainotusta voidaan tarvita erittäin nopeasti, jopa muutamassa sekunnissa. Uudella akulla osallistutaan taajuuden tasapainottamiseen ja Forshuvudin voimalaitos lataa akun uusiutuvalla vesivoimalla ja akku säätelee tasapainotusta nopeasti.

Nykyisin sähkömarkkinoita pidetään tasapainossa pääasiassa vesivoimalla, jolla tasapainotus voidaan hoitaa joustavasti eri aikaväleillä, aina muutamasta sekunnista useaan kuukauteen. Nopea tasapainotus kuitenkin kuluttaa vesivoimalaitoksen turbiineja merkittävästi. Siksi akkujen käytön odotetaan yleistyvän entistä nopeampaa tasapainotusta tarvitsevassa uusiutuvan energian järjestelmässä.  

Fortum on innovatiivisten ratkaisujen testaamisen ja käyttöönoton edelläkävijöitä. Kahden viime vuoden ajan yhtiö on testannut vastaavaa konseptia lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksessaan Järvenpäässä. Konsepti on osoittautunut toimivaksi, ja

Forshuvudissa käyttöön otettava akkuratkaisu perustuu Järvenpäässä saatuihin kokemuksiin. 

”Järvenpäässä totesimme, että konsepti toimii. Nyt haluamme testata suurempaa akkua ja  parantaa vesivoimaloiden ominaisuuksia”, sanoo kehitysjohtaja Tatu Kulla, Fortum Trading and Asset Optimisation. 

”Konseptia ovat olleet kehittämässä parhaat voimat, ja nyt olemme valmiita siirtymään seuraavalle tasolle.  Ruotsin projekti on luonnollinen seuraava askel akkujen käytössä sähköverkon tasapainottamiseen.”

Rakennustyöt alkavat vuoden 2019 alussa, ja akku on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: 
Tatu Kulla, kehitysjohtaja, (Generations, Trading and Asset Optimisation), + 358 400 2944 99

Lisää aiheesta:
Pohjoismaiden suurin akku otettiin käyttöön Järvenpäässä (1.4.2017)