Verkkouutinen

Pohjoismaiden suurin kysyntäjoustohanke: Fortum tuo älykkään lämmityksen ohjauksen lähes kaikkiin Espoon Asuntojen koteihin

07 syyskuu 2018, 09:55

Älykäs lämmityksen ohjaus lähes kaikkiin Espoon Asuntojen koteihin

Fortum SmartLiving -palvelu asennetaan tämän syksyn aikana lähes kaikkiin Espoon Asuntojen omistamiin asuntoihin. Hanke on kokoluokaltaan Pohjoismaiden suurin.

Fortum SmartLiving -palvelu perustuu osin Leanheatin kehittämään teknologiaan, jossa tekoäly ohjaa automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen sisälämpötilan ja sääennusteen perusteella.

”Olemme tehneet kehitystyötä Leanheatin ja Espoon Asuntojen kanssa jo useamman vuoden. Tämä sopimus on hieno osoitus siitä, kuinka uudenlaisilla palveluilla pystytään luomaan arvoa sekä asiakkaalle että energian tuottajalle. Kiinteistöihin asennettavaa laitteistoa käytetään kiinteistön lämmityksen ohjaukseen, ja se on yhdistettynä myös kaukolämmön tuotannon optimointiin”, sanoo Fortumin asiakkuusjohtaja Pasi Kokko.

Fortum on pilotoinut älykästä lämmityksensäätöjärjestelmää ja lämpöenergian kysyntäjoustoa Espoon Asuntojen kiinteistöissä vuodesta 2015 alkaen. Kokemukset ovat olleet positiivisia. SmartLiving-palvelun avulla on parannettu asumismukavuutta, pienennetty lämmityskustannuksia ja tehostettu lämmöntuotantoa. Lämmönkulutus on pienentynyt pilottikiinteistöissä jopa 10 %.

"Kestävyys on yksi Espoon Asuntojen toimintaa määrittävistä arvoista. Siksi päätös Fortum SmartLiving -palvelun laajentamisesta lähes kaikkiin asuntoihimme on meille luonteva tapa jatkaa aloittamiamme ilmastotoimia. Toteutamme samalla Espoon kaupungin ilmasto-ohjelmaa ja toimimme kaupungin strategian mukaisesti ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä”, sanoo Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.

”On hienoa nähdä, kuinka yhteistyömme Fortumin kanssa mahdollistaa Espoon Asunnoille energiatehokkaammat kiinteistöt ja asukkaille entistä paremmat olosuhteet. Pienilläkin toimenpiteillä pystytään merkittävästi vaikuttamaan energiakustannuksiin, ihmisten elämänlaatuun sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Aho Leanheatistä.

Kohti hiilineutraalia kaukolämpöä

Espoossa kaukolämmöstä huolehtiva Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet yhteisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa osapuolet sitoutuvat yhdessä kehittämään Espoon kaukolämmöstä hiilineutraalin vuoteen 2020-luvun loppuun mennessä.

Tavoite hiilineutraalista kaukolämmöstä vaatii kehittämistä ja investointeja uusiin ratkaisuihin, jotka hyödyntävät hukkalämpövirtoja, bio- ja kierrätyspolttoaineita, geotermistä energiaa sekä kiinteistöjen älykästä lämmityksenohjausta. Kaikkien näiden ratkaisujen mahdollistajana toimii avoin ja kattava kaukolämpöverkko.

Fortum SmartLiving on esimerkki digitaalisista ratkaisuista, joilla kaukolämmön käyttäjät voivat säästää energiaa asumismukavuudesta tinkimättä. Ympäristönäkökulma on tärkeä myös Espoon Asunnoille.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Pasi Kokko, asiakkuusjohtaja, Fortum, puh. 040 169 2500
Jaakko Kammonen, toimitusjohtaja, Espoon asunnot Oy, puh. 050 550 0836
Jukka Aho, toimitusjohtaja, Leanheat Oy, puh. 044 375 6044

Lue lisää:
Lehdistötiedote 29.1.2018: Espoon ja Fortumin ratkaisuilla rakennetaan päästötöntä kaupunkia: Hiiletöntä kaukolämpöä ja älyä lämmitykseen 

Espoon Asunnot Oy
Espoon Asunnot on Espoon suurin vuokranantaja. Kaupungin omistamalla vuokrataloyhtiöllä on tällä hetkellä yli 15 500 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu yli 30 000 ihmistä, mikä on noin 11 prosenttia espoolaisista. Espoon Asunnot sai kesäkuussa 2017 Energiaviraston ja Motivan myöntämän kunniamaininnan ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä toiminnastaan energiatehokkuuden parantamiseksi. Fortum-yhteistyön myötä energiatehokkuuden parantaminen jatkuu edelleen.

Leanheat
Leanheat on suomalainen teknologiayritys, jonka tekoälyä hyödyntävä IoT-ratkaisu valvoo, ohjaa ja optimoi kaukolämmitteisten rakennusten lämpötilaa ja kosteutta. Ratkaisumme lisää merkittävästi kiinteistöjen energiatehokuutta, tehostaa kaukolämpöyhtiöiden toimintaa ja luo asukkaille terveellisemmän sisäilmaston. Vuoden 2018 loppuun mennessä Leanheat on asennettu jo 100 000 asuntoon ympäri maailmaa, ja tavoitteemme on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä. Kansainvälistymme voimakkaasti ja toimimme tällä hetkellä Suomessa, Kiinassa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Saksassa. Strateginen kumppanimme ja osaomistajamme on tanskalainen Danfoss. www.leanheat.fi