Tuulipuistosta paikallista hyvinvointia Norjassa

Fortumin Ånstadblåheian tuulipuisto Norjan Sortlandissa tuo paikallisille työpaikkoja ja kunnalle verotuloja sekä tukee paikallisia hankkeita.

Ånstadblåheian tuulipuisto Norjassa

Loppukesästä 2018 Norjan Ånstadblåheiaan rakennettiin 14 tuuliturbiinia. Ainutlaatuiset tuuliolosuhteet tekevät alueesta täydellisen uusiutuvan tuulivoiman tuottamiseen.

Sortlandin pormestari Tove Mette Bjørkmo on iloinen alueelle rakennetusta tuulipuistosta.

"Uusiutuvan energian tuottaminen luo Norjalle kilpailuetua globaaleilla markkinoilla. Yhä useampi yritys haluaa käyttää toiminnassaan uusiutuvaa energiaa. On hienoa, että voimme vastata tähän kysyntään", Bjørkmo kertoo.

Paikallisten yritysten voimin

Olemme käyttäneet Ånstadblåheian tuulipuiston rakentamiseen vain paikallisia yrityksiä. Näin ollen rakentamisella on ollut merkittävä vaikutus Vesterålenin taloudelle.

Tuulipuiston rakentamiseen osallistuvien paikallisten urakoitsijoiden joukossa olivat Bulldozer Maskinlag ja Sortland Entreprenør. Sortland Entreprenørin toimitusjohtaja Andreas Einejord kertoo projektin olleen valaiseva ja mielenkiintoinen.

"Meillä on aikaisemminkin ollut suuria projekteja kuten lauttojen, siltojen ja tunneleiden betoni- ja rakennustöitä, mutta yksikään aikaisemmista töistä ei ole ollut kokoluokaltaan näin suuri. On ollut mielenkiintoista työskennellä suuren, kansainvälisen toimijan kanssa ja samaan aikaan on hienoa, että me paikalliset toimijat olemme ansainneet luottamuksen osallistua tähän projektiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valtaosa käytetyistä tuotteista ja aliurakoitsijoista ovat Vesterålin alueelta", kertoo Einejord.

Paikalliset yrittäjät ovat edistäneet rakennusprojektia hienosti alusta lähtien, ja projekti on jo pitkään ollut aikataulusta edellä. Rakennusprojektia vetää norjalainen Nordkraft.

Fortumin VinnVind-toiminta tukee paikallistoimintaa

Olemme lisäksi mukana tukemassa paikallista yhteisöä Fortumin VinnVind-toiminnan kautta. Kyseisellä toiminnalla tuetaan urheilua, kulttuuria, ympäristötoimia ja nuorisotoimintaa Sortlandissa. Tänä vuonna Sortland Alpinklubb sai miljoona Norjan kruunua. Summa käytetään talvella rikkoutuneen hiihtohissin korjaamiseen.

Toteutamme strategiaamme

Uusiutuvalla energialla on keskeinen rooli muutoksessa kohti puhtaampaa maailmaa. Tavoitteenamme on saavuttaa gigawatti-kokoluokka aurinko- ja tuulivoimassa. Tällä hetkellä meillä on tuulipuistoja Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Kuvat: Torgeir Sørensen