Verkkouutinen

Fortum ja Svenska kraftnät testasivat onnistuneesti sähkönvarmennusjärjestelmän soveltuvuutta sähköjärjestelmän nopeaan säätöön

11 heinäkuu 2018, 14:02

data-center

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 11.07.2018

Fortumin, Eatonin ja Svenska kraftnätin pilottiprojekti osoitti käytännössä, että datakeskusten sähkönvarmennusjärjestelmä (UPS) soveltuu erinomaisesti sähköjärjestelmän säätöön lyhytaikaisen tehontarpeen aikana. Testissä käytettiin Eatonin valmistamaa datakeskuksen UPS-järjestelmää sähköjärjestelmän tehontarpeen nopeaan ja lyhytaikaiseen säätämiseen.

"Tulevaisuudessa tarvitsemme nykyistä nopeampia tehoreservejä, joita voidaan säätää hyvin tarkasti muutaman sekunnin aikajaksoissa. Yhteistyö Svenska kraftnätin kanssa on antanut meille paljon hyödyllistä tietoa tehoreservien hyödyntämisestä sähkömarkkinoilla. Saatua tietoa voidaan hyödyntää uusien joustavien tehoreservien käyttöönotossa voimakkaasti muuttuvilla sähkömarkkinoilla, olosuhteista riippuvaisen uusiutuvan ja hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon lisääntyessä", kehitysjohtaja Tatu Kulla Fortumista kertoo.

Pilottiprojektin aikana Fortum tarjosi Svenska kraftnät -tehoreservimarkkinoille UPS-järjestelmän avulla saatua 0,1 MW tehoa muutamaksi tunniksi päivässä. Tämä määrä osoittautui riittäväksi osoittamaan, että UPS-järjestelmä soveltuu käytettäväksi tehoreservinä.

"Hanke Fortumin kanssa osoitti, että UPS -järjestelmä reagoi erittäin nopeasti. Sen avulla sähköverkon tehontarvetta voidaan säätää Svenska kraftnätin vaatimusten mukaisesti, ja sillä on kaikki edellytykset tulla yhdeksi tulevaisuuden resurssiksi tehoreservimarkkinoilla", projektipäällikkö Axel Hermansson, Svenska kraftnätiltä kertoo.     

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: 
Ilari Alaperä, projektipäällikkö, Fortum Spring, +358 40 688 5559

Lisää aiheesta:

Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät valitsi Spring by Fortumin pilottiprojektiinsa

Svenska krafnätin loppuraportti (ruotsiksi)