Lehdistötiedote

Emäjoen voimalaitosrakentamisesta ja jokivarren elämästä tallessa lähes 2 000 kuvaa

03 heinäkuu 2018, 10:00

Fortum emäjoki

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 03.07.2018
 

Helmikuussa käynnistynyt hanke Emäjoen vanhan valokuva-aineiston kartuttamiseksi, luetteloimiseksi ja muuntamiseksi sähköiseen muotoon on loppusuoralla. Hankkeen tarkoituksena on tallentaa Emäjoki-tarinat kuvien avulla jälkipolvia varten ja se jatkaa aiempaa Oulujoki-aineiston luettelointia ja digitointia. Emäjoelta saatiin valokuvien lisäksi talteen elokuvia ja kirjallisia aikalaiskuvauksia voimalaitosrakentamisesta.

Emäjoki-aineisto pohjaa pitkälti Foto-Roosin tekemään vesivoimarakentamisen taltiointiin, jonka helsinkiläinen valokuvaamo teki voimalaitokset rakentaneen Oulujoki Oy:n toimeksiannosta. Ammattilaisten ottamien kuvien lisäksi nyt kerätty ja järjestetty arkisto sisältää kuva-aineistoa alueen asukkaiden kotialbumeista. Kuvat kertovat voimalaitosrakentajien ja -työntekijöiden arjesta ja voimalaitosyhteisöjen elämästä kuten uitosta, kalastuksesta, juhlista ja lasten leireistä. Jokivarren maisemaa on dokumentoitu ennen ja jälkeen joen valjastamisen.

”Saimme hartaasti toivomiamme kuvalahjoituksia ja aikalaiskuvauksia yksityishenkilöiltä. On todella hienoa, että esimerkiksi voimalaitostyömailla aikoinaan työskennelleet antavat omaa henkilökohtaista historiaansa jälkipolville tallennettavaksi”, kiittää projektisuunnittelija Sini Kaskela Emäjoki-hanketta hallinnoivasta Humanpolis Oy:stä.

Emäjoki-hankkeen rahoitukseen osallistuvat Kainuun ELY-keskus, Paltamon ja Suomussalmen kunnat sekä Fortum. Hankkeen päättyessä digitoitu otanta valokuva-arkistosta siirtyy sen rahoittajien haltuun. Itse valokuva-arkisto luovutetaan Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistolle (Elka), joka turvaa suomalaista elinkeinoelämää koskevan historiatiedon ja -perinteen säilymistä.

”Oulu- ja Emäjokien voimalaitosrakentamisen ja jokivarren yhteisöjen elämä on nyt tallessa ja aiempaa käytettävämmässä muodossa. Tarinoiden kerääminen palvelee sekä aineiston tulevaa hyödyntämistä että alueen asukkaita ja muita paikallis- ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneita ihmisiä”, toteaa Fortumin ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen.

Emäjoen vanhan valokuva-aineiston läpikäynti, luettelointi ja digitointi toteutetaan osana Oulujoen vesistön puitesopimusta, jossa on mukana 11 Oulujoen vesistöalueen kuntaa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset sekä vesivoimayhtiöt Fortum ja Oulun Energia.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, ympäristöasiantuntija, Fortum, +358401623901, katri [piste] hamalainen [ät] fortum [piste] com (katri[dot]hamalainen[at]fortum[dot]com)

Lisää aiheesta:

https://www.fortum.fi/media/2018/02/emajoen-vanha-valokuva-aineisto-inventoidaan-ja-digitoidaan